Haider: felbolydult a baromfiól

2000.02.02. 17:07
Ausztriában a szerdai tárgyalások után is nyitott kérdés még, hogy hogy Thomas Klestil szövetségi elnök felesketi-e az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciós kormányát. Előző este Bécsben megszületett a megállapodás az FPÖ és a konzervatív ÖVP között a koalíciós kormány programjáról. Bár a két párt vezetője bevezető nyilatkozatában kijelentette: a leendő FPÖ-ÖVP kormány igenli Európát és az Európai Unió keleti bovítését, a külföldi reakciók nem túlságosan biztatóak. Csehországgal, Lengyelországgal és Szlovéniával ellentétben Magyarország Ausztria és az Európai Unió belső ügyének tekinti a Jörg Haider vezette Szabadságpárt esetleges kormányra kerülése miatt kilátásba helyezett szankciókat.

haider1 "Máris felbolydult az európai baromfiól, holott még nincs is benn a róka" - jelentette ki Jörg Haider, ezzel megadta az alaphangot Ausztria hozzáállásához. Haider felháborítónak nevezte, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője a pártja kormánykoalícióba kerülésével kapcsolatos nemzetközi reagálást és kijelentette: nem tartozik azon osztrák politikusok közé, "akik bármit eltűrnek". Haider ugyanakkor kijelentette: nem pályázik az osztrák kormány vezetőjének tisztségére, személyes ambíciója továbbra is az, hogy a déli Karintia tartomány kormányzója maradjon. Wolfgang Schüssel, jelenlegi osztrák ügyvezető külügyminiszter szerint az európai szellemmel nem egyeztethető össze a kirekesztés politikája és talán rájönnek, hogy túl messzire mentek.

Haider felháborodásának oka: a nyugat-európai sajtó szinte egységesen üdvözli az EU határozott fellépését. A belga, francia vagy olasz sajtóvéleményektől feltűnően azonban elüt a német lapok reakciója. A Süddeutsche Zeitung szerint az Unió nem következetes, mert, amikor Olaszországban, 1994-ben Berlusconi lepaktált az átalakult újfasisztákkal, akkor afölött szemet hunyt. A Die Welt szerint az EU politikailag kiskorúnak tartja Ausztriát és meg is fenyegeti, miközben Törökországot - amely az emberi jogok terén fényévre van az európai normáktól - körülzsongja felvételi biztosítékokkal. Lengyelország, Csehország és Szlovénia úgy döntött, hogy csatlakozik az EU nyilatkozatához.

Hazánk felelős politikusai szerda reggelig általános szlogenekkel operáltak, szerdán azonban rögtön Orbán Viktor indított: a miniszterelnököt "meglepte az Európai Unió (EU) egységes és kemény fellépése" a Jörg Haider vezette osztrák Szabadságpárt kormányra kerülésével szemben. A kormányfő szerint szabad és tisztességes választás eredményéről van szó. A magyar külügyminiszter pedig kijelentette: Magyarország nem tesz és nem tervez olyan intézkedéseket Ausztriával szemben, amelyeket az Európai Unió 14 tagállama megfogalmazott. Martonyi János szerint ugyanakkor osztjuk a 14-ek nyilatkozata mögötti aggodalmakat, s a magyar álláspont szinte szó szerint egybeesik az Európai Bizottság dokumentumával - közölte a külügyminiszter. A magyar aggodalom és nyugtalanság azonban nem korlátozódik a bővítéssel kapcsolatos témára - tette hozzá.

Szent-Iványi István az Országgyűlés Külügyi Bizottságának szabaddemokrata elnöke szerint Magyarország csatlakozása kerülhet veszélybe a Szabadságpárt kormányra kerülésével, mivel nyíltan hirdeti, hogy a bővítést el kell halasztani. Bánk Attila kisgazda frakcióvezető erre reagálva az országok szabad választását hangsúlyozta. Bánk Attila szerint kívánatos volna, ha valaki figyelmeztetné a SZDSZ politikusait, "hogy elmúlt az az idő, amikor más égtájakról, például Moszkvából döntöttek kormányok megalakulásáról vagy távozásáról". Csurka István, a MIÉP elnöke örömét fejezte ki az osztrák kormányalakítás kapcsán. Kijelentette: öröm a MIÉP számára Jörg Haider sikere, amelyet a nemzeti érdekeket képviselő pártok előretörésének újabb állomása. "Ez a folyamat nem áll meg: a következő a MIÉP lesz"- tette hozzá.

"Várjuk hogyan alakul a helyzet Ausztriában" - közölte kedden az Európai Unió soros elnökségét betöltő elnöke irodájának illetékese. Jorge Sampaio elnök úgy döntött, hogy egyelőre leállítja március elsejére tervezett ausztriai állami látogatásának előkészületeit. Felfüggesztették az utazás előkészítését, elmaradtak az ilyenkor szokásos kapcsolatfelvételek, eljárások. Izrael külügyminisztere, Dávid Lévi kijelentette, hogy országa bécsi nagykövetét azonnal visszarendelik, ha a Szabadságpárt bekerül az osztrák kormányba.

Az Egyesült Államok is az Unió reakciójához hasonló lépéseket fontolgat. David Leavy, a fehér házi nemzetbiztonsági tanács szóvivője szerint a Szabadságpárt belépése az osztrák kormányba "hatást gyakorolna a kétoldalú kapcsolatokra". Érdekes módon a Wall Street Journal enyhébb hangnemben nyilatkozik Haiderről. Szerintük az EU vezetői elfeledkeznek a jóléti állam benső lényegi természetéről - vagyis arról, hogy a jóléti állam nem képes könnyen befogadni a bevándorlókat.

A szerdai tárgyalások során a két pártvezér, Jörg Haider és Wolfgang Schüssel vállalta, hogy csütörtökön délelőtt az elnök elé terjeszti a miniszterek tervezett listáját, amelyet az elnök tanulmányozni kíván - áll az elnöki hivatal közleményében. A megbeszéléseket követően Jörg Haider ezzel szemben azt hangoztatta, hogy Klestil csütörtök délben nyilvánosságra hozza a lehetséges néppárti-szabadság párti koalíció ügyében hozott döntését. A Szabadságpárt vezetője szerint az államfő megfelelőnek találta a megszülető koalíció programját, de "bizonyos kiegészítéseket kért" azzal kapcsolatban. Erről azonban az elnöki hivatal közlemény nem szól. Az államfő a csütörtöki találkozóra elkészíti a kormányprogram preambulumát, amely az európai demokrácia értékeiről szóló deklaráció lesz, s ezt mind a tervek szerint a kormányon kívül maradó Jörg Haider, mind Wolfgang Schüssel leendő kancellár aláírja.

Szerda este hat órára már mintegy tízezer ember gyűlt össze az Osztrák Néppárt (ÖVP) székháza előtt, hogy tiltakozzon az FPÖ-vel kötendő koalíció ellen. Az Európai Parlamentben szerdán felszólaló Romano Prodi Európai bizottsági elnök szavaiból kiderült, hogy az Unió tagországai és brüsszeli bizottsága fenntartja hét eleji állásfoglalásait az osztrák kormányalakítás ügyében. Az ülésen szocialista képviselők indítványt nyújtottak be a parlamenthez, amely Ausztria Európai Unióból való felfüggesztésének lehetőségét is közelebb hozza. A határozati javaslat elítéli Jörg Haider rasszista retorikáját, mert az ellentétben áll az EU alapelveivel.  • Hírek
  • Személyi kölcsön