Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Újabb műholdas verzió Bászájev likvidálásáról

2006.07.12. 11:22
Hétfőre virradóra meghalt Samil Bászájev a legveszélyesebb csecsen terrorista. Megöléséről, halálról azóta folyamatosan újabb és újabb verziók látnak napvilágot. Ezúttal egy teherautóba rejtett detonátorról, kémrepülőgépről és műholdas jelekről érkeztek hírek.

Samil Bászájev csecsen gerillavezért egy, még külföldön a robbanószeres teherautóba rejtett, s műholdas jellel működésbe hozott apró detonátorral ölhették meg egy orosz lap szerdai cikke szerint.


Pilóta nélküli felderítőgépet használtak az oroszok Bászájev becserkészéséhez

Az orosz elhárítók külföldi kollégáik hozzájárulásával rejthették el a minidetonátort a Kamaz teherautó robbanószer-rakományába egy apró vevőantennával és egy jeladó antennával együtt - feltételezte az Izvesztyija, ami a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország szócsövének számít.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szakemberei Pcsela (Méh) típusú, pilóta nélküli felderítő repülőgép segítségével követhették nyomon a Kamazt, s fényképezték le a belőle kiszálló Bászájevet. Ekkor műholdon át továbbított jellel hozhatták működésbe a detonátort - vélte a lap.

Moszkvai szakértők gyakorlatilag kizárták, hogy Bászájev helyzetét műholdas telefonjának jeladása alapján mérték volna be, s célzott rakétacsapással ölték volna meg. Miután Dzsohár Dudajev csecsen szeparatista elnökkel 1996-ban ilyen módon végeztek, Bászájev óvatosságból úgyszólván nem használt sem műholdas, sem mobiltelefont - mutattak rá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!