Klaudia
-4 °C
2 °C

Közvetlen választásért tüntetnek a síiták

2004.01.15. 15:41
Több tízezer iraki gyűlt össze a dél-iraki Bászrában, hogy Bremer és az átmeneti kormány megállapodása ellen tüntessen. A demonstrálok közvetlen választást követelnek.
Több tízezer iraki síita vett részt azon a tüntetésén, amelyet helyi vallási vezetők szerveztek a dél-iraki Bászra városának mecsete mellett. A demonstrálókat vezető Szisztáni ajatollah kijelentette, hogy szabadon választott, nem pedig kijelölt kormányra van szükségük. A tüntetők "Nemet Amerikára, igent Szisztánira" feliratú transzparensekkel vonultak fel. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tüntetés békésen zajlott, egyetlen lövést sem lehetett hallani.

Hatalomátadás

A síiták tüntetését még a 2003. november 15 aláírt megállapodás váltotta ki. Ebben Paul Bremer iraki kormányzó és az átmeneti iraki kormány abban állapodott meg, hogy 2004 június 30-án az amerikaiak átadják a hatalmat. Azonban a megállapodásban az szerepel: a kormányzó nemzetgyűlés tagjait a helyi "választmányok" jelöljék ki.

Az ENSZ szerepvállalását sürgetik

Szisztáni ajatollah szerint a nemzetgyűlés tagjait közvetlenül kellene megválasztaniuk az irakiaknak. Bremer szerint a háború miatt megrongált iraki infrastruktúra alkalmatlan egy általános választás lebonyolítására. Szisztáni hívei szerint az is szerencsés volna, ha az ENSZ vállalna szerepet az iraki rendfenntartásban, és esetleg az amerikai csapatok is az irányítása alá kerülnének. Az átmeneti koalíciós hatóság vezetői január 19-én folytatnak tárgyalásokat Kofi Annan ENSZ-főtitkárral.