Kitartóan harcol a 'dezertőr' hadosztály

2003.03.26. 11:48
A brit csapatok hevesen támadják Bászrát, hogy a városban állítólag kirobbant felkelést támogassák. Közben kiderült, hogy az iraki 51-es hadosztály nem esett fogságba, hanem lövi a briteket.
A Bászra határában lévő brit alakulatok körülbelül ezer iraki katonával folytatnak heves tűzharcot, hogy támogassák a város állítólagos felkelőit. A brit csapatok szóvivője, Lockwood kapitány szerint "minden jel arra mutat" hogy az éjjel felkelés tört ki a Szaddám Huszeint támogató erők ellen. Lockwood elmondta, hogy információik szerint már kedd délután iraki lakosok a várost a brit egységektől védő katonákra támadtak. A britek közben gránátvetőkkel lőtték az iraki állásokat, majd lézervezérléses fegyverekkel támadták Huszein vezette Baath főhadiszállását, jelentette az AP.

Várták a felkelést

Fotó: EPA
Lockwood hozzátette, hogy csapataik igen óvatosan mozognak Bászra környékén, hogy javukra fordíthassák a kialakult helyzetet. A koalíciós erők terveibe beleillik a "népfelkelés", korábban röplapokat szórtak szét, és hangosbeszélőkönl közölték velük, hogy a "segítség már a város kapujában vár".

Hová tűnt a nyolcezer iraki fogoly?

Az amerikai hadsereg beismerte, hogy az a Bászrát védő 8000 iraki katona, akikről pénteken azt állították, hogy megadta magát, most is kitartóan harcol a britek ellen. Az iraki 51-es hadosztály mintegy 200 tankjával együtt védi Bászrát. Kedden már a britek hosszú tankcsatába bonyolódtak az 51-esekkel a városnál. A Pentagon akkor azt állította, hogy valószínűleg az 51-es hadosztály fegyvereit használó pártmilicistákkal vagy a Köztársasági Gárda tagjaival csaptak össze a britek.  • Tippek
  • Bankszámla