Árpád
-2 °C
4 °C

A BBC fegyverével támadnak a szcientológusok

2007.05.15. 13:27
Jogi eszközöket vetnének be a szcientológusok a BBC ellen, mivel kifogásolják a csatorna riportere, John Sweeney viselkedését egy, az egyházzal foglalkozó riportfilmben. Szerintük lejáratókampányt indított ellenük a BBC-n, míg a csatorna csak annak akart utánamenni, változott-e valami az egyházban. 20 évvel ezelőtt a brit bíróság ítéletében úgy fogalmazott, hogy a szcientológia egyház korrupt, veszélyes és vészjósló.

A szcientológia egyház hétfőn este újabb támadást indított John Sweeney, a BBC Panorama című oknyomozó műsorának riportere ellen, miután a csatorna bemutatta az egyházról készített összeállítását, írja a Guardian. A film témája az egyház körül kialakult és már sok vitát kavart hiedelmek, és sajátosnak tartott toborzó tevékenységük volt. Mike Rinder, a nemzetközi szcientológia egyház egyik igazgatója kijelentette, mérlegelik, hogy jogi útra terelik az ügyet, és hivatalos panasszal élnek a brit médiaszabályozó hatóságnál, az Ofcomnál.

Az egyház újabb megtorló lépésekre készül, 24 oldalas magazint adnak ki, melyben éles kritikát fogalmaznak a BBC-ről általánosságban, a Panorama című műsorról pedig részletesen. Azt tervezik, hogy a lapot a 100 ezer példányban kiadott DVD-vel együtt terjesztik politikusoknak, egyházi vezetőknek, amin látható John Sweeney kirohanása, és a reakciók a szcientológusok szerint ellenük irányuló állításokra. Korábban a YouTube videomegosztó oldalra tették fel, ahogy a riporter üvöltözik az egyház szóvivőjével, Tommy Davisszel.

Portrénak szánták

A BBC kedd reggeli műsorában vendégeskedő Sandy Smith, a Panorama szerkesztője elmondta ismét, hogy nagyon csalódott Sweeney kirohanása miatt. Hozzátette, a filmet portrénak szánták egy rendkívüli egyházról, amelyik nem fogad el semmiféle kritikát.

„Feltettük a kérdést, hogy a szcientológia egyház változott-e” – írja blogjában Smith. A brit bíróság 20 éve született ítélete szerint korrupt, veszélyes és vészjósló, az egyház ugyanakkor azt mondja, ez már mind a múlté, ők csak új székházat nyitottak Londonban, olvasható a blogon. A székház értéke egyébként 20 millió angol font (7 és negyed milliárd forint).

Az oknyomozás részeként Sweeney ellátogatott a Halálipar című kiállításra Los Angelesben, a szcientológusok szerint ugyanis a pszichiátria tudományát teljesen meg kéne semmisíteni, mert minden része az ördögtől való. „A szcientológusok kiirtanák az összes pszichiátert, mert ők tehetők felelőssé a náci Németország felemelkedéséért” – olvasható Sweeney BBC-n publikált cikkében. A riporter szerint a történelem ilyen bemutatása átértékeli a holokauszt horrorját.

Szellemi kontroll

„Irónikus, vagy nem, a múzeumnak a szellemi kontroll című részében veszítettem el a fejemet” – fogalmaz Sweeney. „Úgy éreztem Tommy Davis vezető szcientológus, akivel egy hete dolgoztam már együtt, becsalt a kelepcébe. Elkezdett kiabálni, én meg vissza, csak hangosabban” – fejti ki. Az üvöltözés előtt az utolsó csepp az volt, hogy a riporter kimondta a szekta szót, melynek említését a szcientológusok egyházukkal kapcsolatban mereven elutasítják.

Nem volt nyugta

Sweeney hozzáállását befolyásolta az is, hogy a forgatás kezdete után arra lett figyelmes, hogy kémkednek a stáb után, idegenek követik őket Los Angeles és London utcáin, összesen 13, a környezetükben előforduló, rendszeresen visszatérő embert számoltak össze. Még a riporter pont ebben az időszakban rendezett esküvőjén is megjelentek az ismeretlenek.

„Hogyan nyomozzunk a szcienetológusokról úgy, hogy közben ők nem nyomoznak utánunk?” – teszi fel a kérdést a BBC a Panorama hétfői műsorában. Render egyébként tagadta, hogy bárkit is követtek volna, írja a Guardian.

Travolta a BBC-nek panaszkodott

A kiabálásból John Travoltának is jutott. „Ennek az agymosó szektának a tagja?” – kérdezte Sweeney szintén a közelmúltban a színésztől. Travolta sem nyugodott bele a stílusba és az elhangzott szavakba, levélben fordult a BBC vezetőségéhez. „A BBC egyik munkatársa üvöltve inzultált, és vádakkal illette vallásomat. Újságíróként nem kéne teret biztosítani személyes előítéleteinek, korlátolt látásmódjának és gyűlöletének” – fogalmaz a levélben.

A szcientológusok azt mondják, vallásuk ugyanolyan, mint bármely más vallás. „Nincs mit takargatnunk” – fogalmaz Tommy Davis. Sweeney ugyanakkor úgy látja, kommunikációjuk arról szól, hogy cáfolják a bíróság által megfogalmazott vádakat, hogy bebizonyítsák a nagyvilágnak, nem korruptak és nem veszélyesek.

A YouTube-on a szcientológusok által nyilvánosságra hozott film, melyen az artikulátlan üvöltés tekinthető meg, része a Panorama riportfilmjének is. „Azért mutattuk be, mert a YouTube-on úgyis megnézhető, és a BBC-t kritikák érték miatta, mi pedig nem akarjuk elrejteni. Amúgy is benne lett volna a filmben” – írja blogjában Sandy Smith.

„Elvesztettem az irányítást a hangom felett, de nem az elmém felett” – kommentálta kirohanását a riportfilmben Sweeney.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?