Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kiírtaná a muszlimokat a brit szélsőjobb

2004.07.15. 16:55
Az iszlámot gyalázó, muszlimok kiirtására felszólító, etnikai kisebbségi csoportok tagjainak bántalmazását elismerő kijelentések hallhatók azon a felvételen, amelyet a BBC egy riportere készített titokban a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt összejövetelein. A felvételnek köszönhetően büntetőjogi eljárás indulhat a párt egyik tagja ellen, aki lelkesen mesélte el, hogy milyen "fantasztikus" volt addig rúgdosni ázsiai áldozatát, amíg még mozgott.
A csütörtök este műsorra tűzött, Titkos ügynök című, részleteiben előzetesen ismertetett dokumentumfilmben - amelynek készítője fél évre beférkőzött a párt soraiba - hallható, amint Nick Griffin, a BNP vezére egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek a világban már 1300 éve". Griffin szerint a Korán "nem muszlim nők" elrablására ösztönzi a hívőket.

"Fantasztikus érzés"

A párt egy másik tagja egyenesen belemondja a kamerába, hogy miképp vert félholtra egy ázsiai származású embert az észak-angliai Bradfordban 2001-ben kitört faji zavargások során. Steve Barkham elmeséli, hogyan rugdosta véresre áldozatát, aki a verés végén már mozdulatlanul feküdt a földön. "Fantasztikus érzés volt belerúgni" - mondja a BNP-aktivista, aki külön kiemeli, hogy utána mindkét cipője "csurom vér volt". Az áldozat annak idején nem tudta azonosítani támadóját, de a BBC által megbízott ügyvédek szerint Barkham most gyakorlatilag beismerő vallomást tett szándékosan elkövetett életveszélyes testi sértésről, amelyért a brit törvények alapján életfogytig tartó fegyház is kiróható.

A BBC titkos filmjében megszólal a párt egyik tanácsi képviselője is, kifejtve: az az álma, hogy egy Ford Transit kisteherautó hátuljába beépített géppuskából zúdít "egymillió lövedéket" a helyi mecsetből a péntek esti ima után kijövő muszlim hívőkre. "Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy pakikat lődözzek halomra" - mondja a tanácsnok, a több százezres nagy-britanniai pakisztáni közösség tagjait jelölő, igen rosszízű angol kifejezést használva.

Karöltve Le Pennel

Griffin csütörtökön, miután a BBC nyilvánosságra hozta a titkos felvételek létét, kijelentette: provokatőrök beépítése a totalitárius állam sajátossága, és a BBC nem más, mint "a liberál-totalitárius Blair-kormányzat propaganda-ügyosztálya". A BNP néhány tanácsi helyet szerzett ugyan a faji zavargásoktól sújtott, leépülőben lévő kisebb észak-angliai iparvárosokban, de eddig a parlamenti képviselet közelébe sem jutott. A múlt havi európai parlamenti választások előtt Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front vezére személyesen vett részt a Brit Nemzeti Párt EP-kampányának elindításában.

David Blunkett brit belügyminiszter épp a múlt héten közölte, hogy a kormány ismét megpróbálja bűncselekménnyé nyilváníttatni a vallási uszítást, jóllehet legutóbbi hasonló kísérlete három évvel ezelőtt a szólásszabadság védelmére hivatkozó ellenérveken elbukott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!