Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiírtaná a muszlimokat a brit szélsőjobb

2004.07.15. 16:55
Az iszlámot gyalázó, muszlimok kiirtására felszólító, etnikai kisebbségi csoportok tagjainak bántalmazását elismerő kijelentések hallhatók azon a felvételen, amelyet a BBC egy riportere készített titokban a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt összejövetelein. A felvételnek köszönhetően büntetőjogi eljárás indulhat a párt egyik tagja ellen, aki lelkesen mesélte el, hogy milyen "fantasztikus" volt addig rúgdosni ázsiai áldozatát, amíg még mozgott.
A csütörtök este műsorra tűzött, Titkos ügynök című, részleteiben előzetesen ismertetett dokumentumfilmben - amelynek készítője fél évre beférkőzött a párt soraiba - hallható, amint Nick Griffin, a BNP vezére egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek a világban már 1300 éve". Griffin szerint a Korán "nem muszlim nők" elrablására ösztönzi a hívőket.

"Fantasztikus érzés"

A párt egy másik tagja egyenesen belemondja a kamerába, hogy miképp vert félholtra egy ázsiai származású embert az észak-angliai Bradfordban 2001-ben kitört faji zavargások során. Steve Barkham elmeséli, hogyan rugdosta véresre áldozatát, aki a verés végén már mozdulatlanul feküdt a földön. "Fantasztikus érzés volt belerúgni" - mondja a BNP-aktivista, aki külön kiemeli, hogy utána mindkét cipője "csurom vér volt". Az áldozat annak idején nem tudta azonosítani támadóját, de a BBC által megbízott ügyvédek szerint Barkham most gyakorlatilag beismerő vallomást tett szándékosan elkövetett életveszélyes testi sértésről, amelyért a brit törvények alapján életfogytig tartó fegyház is kiróható.

A BBC titkos filmjében megszólal a párt egyik tanácsi képviselője is, kifejtve: az az álma, hogy egy Ford Transit kisteherautó hátuljába beépített géppuskából zúdít "egymillió lövedéket" a helyi mecsetből a péntek esti ima után kijövő muszlim hívőkre. "Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy pakikat lődözzek halomra" - mondja a tanácsnok, a több százezres nagy-britanniai pakisztáni közösség tagjait jelölő, igen rosszízű angol kifejezést használva.

Karöltve Le Pennel

Griffin csütörtökön, miután a BBC nyilvánosságra hozta a titkos felvételek létét, kijelentette: provokatőrök beépítése a totalitárius állam sajátossága, és a BBC nem más, mint "a liberál-totalitárius Blair-kormányzat propaganda-ügyosztálya". A BNP néhány tanácsi helyet szerzett ugyan a faji zavargásoktól sújtott, leépülőben lévő kisebb észak-angliai iparvárosokban, de eddig a parlamenti képviselet közelébe sem jutott. A múlt havi európai parlamenti választások előtt Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front vezére személyesen vett részt a Brit Nemzeti Párt EP-kampányának elindításában.

David Blunkett brit belügyminiszter épp a múlt héten közölte, hogy a kormány ismét megpróbálja bűncselekménnyé nyilváníttatni a vallási uszítást, jóllehet legutóbbi hasonló kísérlete három évvel ezelőtt a szólásszabadság védelmére hivatkozó ellenérveken elbukott.