Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szaddam meggyilkolására szólították fel az irakiakat

2002.10.02. 11:02
Az Egyesült Államok megkísérli megakadályozni az ENSZ leszerelési ellenőreinek visszatérését Irakba, ha a Biztonsági Tanács nem fogad el újabb határozatot a kérdésben. A Fehér Ház szóvivője szerint olcsóbb lenne, ha Szaddammal az iraki nép végezne.
Ari Fleischert a Fehér Ház szóvivője egy a háború költségeit firtató kérdésre kedden kijelentette: Szaddam meggyilkolása sokkal olcsóbb volna a katonai beavatkozásnál. Mint fogalmazott: "A töltény ára lényegesen alacsonyabb lenne (a háborúnál), ha ezt a feladatot az Iraki nép átvállalná."

"Vannak alternatívák"

A szóvivő szerint számos alternatívája van az iraki támadásnak. "Az iraki nép, és az iraki hadsereg sokat segíthetne a probléma megoldásában." Arra az újságírói kérdésre, hogy ez felszólítás-e Szaddam kivégzésére, Fleischer úgy válaszolt: "Az iraki rezsim megdöntése a cél, bármilyen formában is történjék mindez." Bush elnök korábban már többször jelezte, hogy ő sem kizárólag az átfogó katonai hadműveletben gondolkodik - emlékeztet a Spiegel.

Mindenáron háború?

Az Egyesült Államok megkísérli megakadályozni az ENSZ leszerelési ellenőreinek visszatérését Irakba, ha a Biztonsági Tanács nem fogad el újabb határozatot a kérdésben. Ezt az AFP jelentése szerint egy nevének elhallgatását kérő, magas rangú külügyi tisztségviselő közölte újságírókkal kedden Washingtonban.

Arra a kérdésre, hogy ezt milyen módon próbálja elérni Washington, a forrás úgy fogalmazott: "Van bizonyos befolyásunk a Biztonsági Tanácson belül". A brit kormány szerdán szintén elutasította az ENSZ és Irak között előző nap létrejött megállapodást. Jack Straw brit külügyminiszter szerdai közleményében arra figyelmeztetett, hogy a Bécsben megszületett egyezség nem lehet alternatívája egy új ENSZ-határozatnak, amely szabad bejárást biztosít minden olyan iraki létesítménybe, amelyekkel kapcsolatban felmerül a vegyi és biológiai fegyvergyártás gyanúja.

Kedden Bécsben megállapodás született arról, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei folytathatják négy éve abbahagyott tevékenységüket Irakban, amely elfogadta az ENSZ által előterjesztett összes technikai követelést és szabályt a világszervezet képviselőivel folytatott kétnapos tárgyalásokon. Hans Blix, a fegyverzetellenőrzési bizottság elnöke szerint az előőrs két hét múlva utazik Irakba.

Elemzők szerint sokat elárul az Egyesült Államok szándékairól, hogy az ország nem a paloták korlátlan megnyitását követeli, hanem továbbra is egy olyan új határozatot erőltet, amelyről Irak már előre kijelentette, hogy számára elfogadhatatlan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!