Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ötvenre korlátoznák a sebességet Bécs egész területén

2005.09.19. 14:16
Sebességkorlátozással javítanának Bécs levegőjén. A környezetvédelmi program négymillió euróba került, és a tervek szerint évi 113 tonnával csökkentené az osztrák fővárost sújtó korom és porszennyezést. Budapesten is készül egy környezetvédelmi program, de a részletek még nem ismertek.

Sebességcsökkentést is tartalmaz a bécsi városvezetésnek az a környezetvédelmi programja, amellyel évi 113 tonnával szeretnék csökkenteni az osztrák fővárost sújtó korom- és porszennyezés mértékét.

A bécsi városháza környezetvédelmi szakértői szerint az év végéig léptetik életbe a sebességkorlátozásokat mindazokon az útszakaszokon, amelyeken eddig 60, illetve 70 kilométer volt a megengedett legnagyobb sebesség.

Az egyik ilyen, a turisták álltal is gyakran használt útszakasz a bécsi városközpontból a déli bevásárlóközpontba (SCS) vezető többsávos Triester Strasse, amelyen eddig 60, illetve 70 kilométer/óra volt a megengedett legnagyobb sebesség. A korlátozás nem érinti az autópályák bécsi szakaszait.

A sebességcsökkentés csak az egyik része a mintegy 4 millió euróba kerülő új programnak, amellyel a közúti közlekedés levegőszennyezését szeretnék mérsékelni a mintegy másfél milliós nagyvárosban. A tervek szerint 2008-ig türelmi időt adnak az 1992. január 1-je előtt forgalomba helyezett teherjárműveknek, azt követően azonban kitiltják őket a bécsi forgalomból.

Az utóbbi két évben átfogó környezetvédelmi vizsgálattal határozták meg az osztrák főváros levegőszennyezésének forrásait. Az AQUELLA néven elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a szennyezés 75 százaléka "importból" származik: a közúti átmenő teherforgalom a legnagyobb szennyező.

A tanulmány készítői szerint az év legtöbb napján a levegőszennyezettség mértéke át sem lépné a megengedett határokat, ha nem terhelné a várost az átmenő forgalom. A bécsi szakértők ezért azt ajánlják, hogy az osztrák szövetségi szervek alakítsanak ki fokozottabb környezetvédelmi együttműködést az Ausztriával keleten határos országokkal.

Mi sem maradunk le az osztrák fővárostól, az EU rendelkezései természetesen Magyarországra is érvényesek, mondta az Indexnek Mrekvicskáné Németh Aranka, a fővárosi Környezetvédelmi ügyosztály vezetője.

A főváros is kidolgoztat egy levegőminőségi intézkedési tervet, amit közbeszerzési eljárásban pályáztat majd meg. A pályázat eredményhirdetése év végére várható, mondta Németh Aranka. A tervezett intézkedések között szerepelnek a forgalomcsökkentésre is irányuló tervek, de az autók állapotvizsgálata is fontos. Ezek után lehet meghozni a konkrét intézkedéseket, tette hozzá az osztályvezető.