Valter
16 °C
31 °C

Összecsaptak a rohamrendőrök a tüntetőkkel Minszkben

2008.03.25. 21:52
Egy engedély nélkül tartott, több ezer fős kormányellenes tüntetést oszlatott fel a fehérorosz rendőrség kedden.

Gumibottal oszlatta fel a rohamrendőrség kedden Minszk központjában a fehérorosz ellenzékiek tüntetését. Az ellenzék a Fehérorosz Népköztársaság kikiáltásának 90. évfordulóját akarta megünnepelni a város egyik központi terén, a gyűlést a hatóságok nem engedélyezték.

A több ezer fős tömeg a történelmi piros-fehér-piros fehérorosz, valamint európai uniós zászlók alatt, "Szabadság", "Függetlenség", "Éljen Belarusz", "Le Lukával" (Aljankszandr Lukasenko államfő) kiáltásokkal a Függetlenség sugárúton haladtak, amikor a rohamrendőrök gumibotokkal ütlegelni kezdték a tüntetőket, főként a fiatalokat.

Több tucatnyi tüntetőt előállítottak, erővel a várakozó rendőrautókba tuszkoltak és a rendőrkapitányságokra, illetve az előzetes fogdába szállították őket. Az egyik tüntetőt, egy középkorú nőt, aki menekülni próbált, a rendőrök elgáncsolták és a hajánál fogva egy rendőrségi autóbuszhoz vonszolták.

"A hatóságok fellépése eltúlzott volt. Ezzel megmutatják a világnak, hogy Fehéroroszországban diktatúra van, nincsen szólás- és gyülekezési szabadság" - mondta Anatol Ljabedzka ellenzéki vezető.

Március 25-e "a Szabadság Napja" - a fehérorosz ellenzék tüntetéseinek hagyományos napja. Ezen a napon kiáltották ki 1918-ban a kérészéletű független fehérorosz államot. Uladzimir Naumav belügyminiszter a tüntetés előtt figyelmeztetett: megakadályozzák az engedély nélküli menetet. Lukasenkót Washington Európa utolsó diktátorának nevezi az ellenzék és a független sajtó elnyomása miatt.