Erőszakos tüntetések Belfastban

2000.07.06. 17:05
A katonák is Belfast utcáira vonultak, miután a rendőrség egyedül nem tudott megbirkózni a protestáns Orániai rend felvonulásának betiltása miatt demonstráló, és a kivonuló rendőrökkel harcoló maszkos tüntetőkkel. A protestánsok vezetői az erőszakos tüntetések beszüntetését kérték, miután előzőleg nem vállalták a felelősséget a történtekért.
A tűntetők benzinbombát, tűzijátéknál használt rakétákat dobáltak az ellenük felvonuló páncélozott rendőrautókra
A belfasti rendőrség angol katonák segítségét kérte, miután négy napja Belfast erőszakos tüntetések színhelye. A rendfenntartók legutóbb két éve folyamodtak a katonaság segítséghez.

Komoly zavargások azután kezdődtek, hogy a belfasti rendőrség megtiltotta a vasárnapra tervezett protestáns Orániai rend egy felvonulását, a többségében katolikusok által lakott Garvaghy úton. Többezer fanatikus protestáns szerdán csúcsidőben blokádjukkal több órára megbénították a belfasti közlekedést, benzinbombát, tűzijátéknál használt rakétákat dobálván az ellenük felvonuló páncélozott rendőrautókra. Az utakon rekedt autósok két órán keresztül mozdulni sem tudtak. A maszkot viselő tüntetők több autót felgyújtottak, miközben dobon és fuvolán katolikus-ellenes dalokat énekeltek.

A rendőrség a tüntetők megfékezésére a vízágyút is bevetette, bár a hidegzuhany használatáról 1996-ban mondtak le, és gyakorlatilag Belfastban 30 éve nem használták. A négy napja tartó zavargásokban 29 rendőr sebesült meg, halálos áldozat nincs. Szerdán hajnalban a katonaság műszaki munkatársai egy széles acélbarikádot fektettek le egy hídra, a felvonulás útvonalának felére, a barikádot borotvaéles dróttal erősítették.

A rendőrség a tüntetők megfékezésére a vízágyút is bevetette
Az Orániai rend vezetői eleinte nem vállalták a felelősséget a kialakult helyzetért, és kijelentették: nem fogják kérni a tüntetések megszüntetését, mindaddig, míg nem engedélyezik felvonulásukat. Ugyanakkor a katolikusokkal való tárgyalásra és egyeztetésre sem mutattak semmi készséget. Csütörtökön azonban a rend vezetője, Robert Saulters, arra kérte a tüntetőket, hogy legyen békés a demonstráció, mert csak úgy érhetnek el valamit.

Az írországi Anglikán Egyház érseke, Robin Eames szerint ha a tüntetéseket valaki nem állítja le, valaki biztosan meg fog halni. A katolikus közösség szóvivője, Breandon McCoinnaith szerint ha az Orániai rend kompromisszumkészséget mutatna, meg tudnának egyezni. A szóvivő úgy véli, a protestáns szimpátiával vádolt rendőrség nem vigyázott rájuk kellőképpen, mikor több katolikus családot éjnek idején kellett kilakoltatni a protestáns vandálok halálfenyegetései miatt.  • Tippek
  • Lakáshitel