Natália
1 °C
7 °C

Erőszakos tüntetések Belfastban

2000.07.06. 17:05
A katonák is Belfast utcáira vonultak, miután a rendőrség egyedül nem tudott megbirkózni a protestáns Orániai rend felvonulásának betiltása miatt demonstráló, és a kivonuló rendőrökkel harcoló maszkos tüntetőkkel. A protestánsok vezetői az erőszakos tüntetések beszüntetését kérték, miután előzőleg nem vállalták a felelősséget a történtekért.
A tűntetők benzinbombát, tűzijátéknál használt rakétákat dobáltak az ellenük felvonuló páncélozott rendőrautókra
A belfasti rendőrség angol katonák segítségét kérte, miután négy napja Belfast erőszakos tüntetések színhelye. A rendfenntartók legutóbb két éve folyamodtak a katonaság segítséghez.

Komoly zavargások azután kezdődtek, hogy a belfasti rendőrség megtiltotta a vasárnapra tervezett protestáns Orániai rend egy felvonulását, a többségében katolikusok által lakott Garvaghy úton. Többezer fanatikus protestáns szerdán csúcsidőben blokádjukkal több órára megbénították a belfasti közlekedést, benzinbombát, tűzijátéknál használt rakétákat dobálván az ellenük felvonuló páncélozott rendőrautókra. Az utakon rekedt autósok két órán keresztül mozdulni sem tudtak. A maszkot viselő tüntetők több autót felgyújtottak, miközben dobon és fuvolán katolikus-ellenes dalokat énekeltek.

A rendőrség a tüntetők megfékezésére a vízágyút is bevetette, bár a hidegzuhany használatáról 1996-ban mondtak le, és gyakorlatilag Belfastban 30 éve nem használták. A négy napja tartó zavargásokban 29 rendőr sebesült meg, halálos áldozat nincs. Szerdán hajnalban a katonaság műszaki munkatársai egy széles acélbarikádot fektettek le egy hídra, a felvonulás útvonalának felére, a barikádot borotvaéles dróttal erősítették.

A rendőrség a tüntetők megfékezésére a vízágyút is bevetette
Az Orániai rend vezetői eleinte nem vállalták a felelősséget a kialakult helyzetért, és kijelentették: nem fogják kérni a tüntetések megszüntetését, mindaddig, míg nem engedélyezik felvonulásukat. Ugyanakkor a katolikusokkal való tárgyalásra és egyeztetésre sem mutattak semmi készséget. Csütörtökön azonban a rend vezetője, Robert Saulters, arra kérte a tüntetőket, hogy legyen békés a demonstráció, mert csak úgy érhetnek el valamit.

Az írországi Anglikán Egyház érseke, Robin Eames szerint ha a tüntetéseket valaki nem állítja le, valaki biztosan meg fog halni. A katolikus közösség szóvivője, Breandon McCoinnaith szerint ha az Orániai rend kompromisszumkészséget mutatna, meg tudnának egyezni. A szóvivő úgy véli, a protestáns szimpátiával vádolt rendőrség nem vigyázott rájuk kellőképpen, mikor több katolikus családot éjnek idején kellett kilakoltatni a protestáns vandálok halálfenyegetései miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?