Bernadett
-2 °C
4 °C

Botrány a koszovói Tisztítótűz büfé körül

2004.05.21. 15:04
A vétkesek felelősségre vonását követelik a koszovói szerbek, miután az egykori jugoszláv tartományban szolgálatot teljesítő belga KFOR-katonák a Tisztítótűzhöz címezve büfét nyitottak egy, a márciusi pogromok alatt porig égett ortodox székesegyháznál. A dísznek szánt akasztófát már eltávolították a bejárattól.
Felháborodást keltett a koszovói szerb politikai és vallási körökben, hogy a tartományban szolgálatot teljesítő belga békefenntartók bitófával "dekorált", lelki megtisztulást hirdető katonai büfét nyitottak egy leégett szerb székesegyház tövében. A francia parancsnokság alatt szolgáló belga KFOR-katonák a szabad ég alatt, katonai stílusban, terepszínű védőhálóval lefedett büfét létesítettek nemrégiben Kosovska Mitrovicában, a kettéosztott város albánok lakta részében található Szent Száva ortodox székesegyháznál.

Nem utal túl nagy leleményességre, hogy a gyorsétkezdét éppen az egyházalapító szentnek emelt katedrálishoz helyezték, amely három tucatnyi más pravoszláv szentéllyel együtt porig égett a március közepén kitört szerbellenes pogrom során. A szerbek megrökönyödését azonban igazából azt váltotta ki, hogy a belga katonák Au Purgatoire (A tisztítótűzhöz) nevet adtak a sebtében összeeszkábált büfének, a bejáratánál egy minden tekintetben "szabályos", hurokkal ellátott bitófát helyeztek el - arra szegezték rá a névtáblát.

Milan Ivanovic, az észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke éles szavakkal bírálta a belga katonák magatartását, és a vétkesek felelősségre vonását követelte. A raskai-prizreni püspökség szerint "otromba tréfálkozás" helyett a belga békefenntartóknak inkább a szerb templomok hatékonyabb védelmére kellen összpontosítaniuk energiájukat.

Chris Pan KFOR-szóvivője szerint már keresik is "a megoldást a problémára". Kakuk György mitrovicai ENSZ-szóvivő közölte pénteken az MTI-vel, hogy az akasztófát már el is távolították a Szent Száva katedrális közeléből.