Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Atombombák Belgiumban?

2002.09.12. 12:33
Tucatnyi atombombát tárolnak Belgium egyik katonai támaszpontján földalatti bunkerekben, állítja a Le Soir című napilap csütörtöki számában. Az információt állítólag a kormány egyik tagja is megerősítette.
Atombombákat tárolnak egy belgiumi katonai támaszpont bunkereiben, közölte a balközép kormányhoz közel álló Le Soir napilap. A lap szerint a Kleine Brogel támaszpont biztonságosan védett 11 földalatti betonsilójában B61 típusú taktikai atomfegyvereket tárolnak. Ezek hatóereje 0,7 és 170 kilotonna közé esik, vagyis mintegy tízszer akkora hatóerejűek, mint a Hirosimára ledobott atombomba volt. A B61 úgynevezett gravitációs bomba, de kis tömegénél fogva nemcsak a nehézbombázók, hanem a belga légierő F-16-os vadászgépei is alkalmazhatják.

Sokan tudtak a bombákról

A B61 taktikai nukleáris bomba

A B61 jelzésű taktikai atombombának több változata is rendszerben áll az Egyesült Államok légierejénél. Tömege alig több, mint 300 kilogramm, így a B-52-es, B-1-es, B-2B, F-15E, F-16-os, F/A-18-as, A-6-os, AV-8A és a NATO Tornado vadászbombázói is hordozhatják. Az 1967-ben rendszeresített bomba legújabb változata az 1997-től rendelkezésre álló B61-11, amely elsősorban bunkerrombolásra szolgál: akár több száz méterrel a föld alatt lévő létesítményeket is képes megsemmisíteni. A B61 bombának nagyobb hatóerejű, hadászati változata is létezik.

Az újság szerint ez a tény évek óta ismert a téma szakértői és a pacifista szervezetek előtt, de most először fordult elő, hogy a kormány egyik - a lap által meg nem nevezett - tagja a titokvédelmi törvényt megsértve, nyíltan elismerte. Az atomfegyverek tárolásának helye a NATO katonai titkának számít, és a tárolásukra kötött államközi szerződésben a befogadó állam kifejezetten kötelezettséget vállal titkosítására - a titok kiszivárogtatása elvben büntetőjogi felelősséget von maga után.

A védelmi miniszter nem cáfolt

A lap André Flahaut védelmi minisztertől kérte a hír megerősítését, de a miniszter sem cáfolni sem megerősíteni nem volt hajlandó az értesülést. Emlékeztetett viszont arra, hogy az egyik parlamenti képviselő által nemrég feltett ugyanilyen interpellációra válaszolva Guy Verhofstadt miniszterelnök azt ajánlotta a frakciók elnökeinek, hogy ha tudni akarják, forduljanak a NATO-hoz.

Pacifisták perlik a kormányt

Több atomfegyver-ellenes mozgalom viszont nem érte be ezzel a kitérő válasszal. Az anyaföldért és a Betiltás 2000 bírósági keresetet indított a kormányfő, továbbá Louis Michel külügy- és André Flahaut védelmi miniszter ellen. Keresetükben arra hivatkoznak, hogy a belga kormány megsérti a nemzetközi atomsorompó-szerződés 2. cikkét, amely tiltja az atomfegyverrel nem rendelkező államoknak, hogy az atomhatalmak fegyvereit területükre befogadják. A pacifista szervezetek ezenfelül tüntetésre készülnek szeptember 18-án és október 5-én az atombombák tárolóhelyei, a Limburg megyében levő Kleine Brogel támaszpont előtt.

Terrortámadás célpontja lehet

A Le Soir megjegyzi: a múlt szeptember 11-i példátlan terroristatámadások után Belgiumban letartóztatott Nizar Trabelszi tunéziai származású feltételezett terrorista a kihallgatások során azt vallotta, hogy merényletet terveztek e támaszpont ellen is. Ezt az állítását azonban semmivel sem tudta alátámasztani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!