Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Atombombák Belgiumban?

2002.09.12. 12:33
Tucatnyi atombombát tárolnak Belgium egyik katonai támaszpontján földalatti bunkerekben, állítja a Le Soir című napilap csütörtöki számában. Az információt állítólag a kormány egyik tagja is megerősítette.
Atombombákat tárolnak egy belgiumi katonai támaszpont bunkereiben, közölte a balközép kormányhoz közel álló Le Soir napilap. A lap szerint a Kleine Brogel támaszpont biztonságosan védett 11 földalatti betonsilójában B61 típusú taktikai atomfegyvereket tárolnak. Ezek hatóereje 0,7 és 170 kilotonna közé esik, vagyis mintegy tízszer akkora hatóerejűek, mint a Hirosimára ledobott atombomba volt. A B61 úgynevezett gravitációs bomba, de kis tömegénél fogva nemcsak a nehézbombázók, hanem a belga légierő F-16-os vadászgépei is alkalmazhatják.

Sokan tudtak a bombákról

A B61 taktikai nukleáris bomba

A B61 jelzésű taktikai atombombának több változata is rendszerben áll az Egyesült Államok légierejénél. Tömege alig több, mint 300 kilogramm, így a B-52-es, B-1-es, B-2B, F-15E, F-16-os, F/A-18-as, A-6-os, AV-8A és a NATO Tornado vadászbombázói is hordozhatják. Az 1967-ben rendszeresített bomba legújabb változata az 1997-től rendelkezésre álló B61-11, amely elsősorban bunkerrombolásra szolgál: akár több száz méterrel a föld alatt lévő létesítményeket is képes megsemmisíteni. A B61 bombának nagyobb hatóerejű, hadászati változata is létezik.

Az újság szerint ez a tény évek óta ismert a téma szakértői és a pacifista szervezetek előtt, de most először fordult elő, hogy a kormány egyik - a lap által meg nem nevezett - tagja a titokvédelmi törvényt megsértve, nyíltan elismerte. Az atomfegyverek tárolásának helye a NATO katonai titkának számít, és a tárolásukra kötött államközi szerződésben a befogadó állam kifejezetten kötelezettséget vállal titkosítására - a titok kiszivárogtatása elvben büntetőjogi felelősséget von maga után.

A védelmi miniszter nem cáfolt

A lap André Flahaut védelmi minisztertől kérte a hír megerősítését, de a miniszter sem cáfolni sem megerősíteni nem volt hajlandó az értesülést. Emlékeztetett viszont arra, hogy az egyik parlamenti képviselő által nemrég feltett ugyanilyen interpellációra válaszolva Guy Verhofstadt miniszterelnök azt ajánlotta a frakciók elnökeinek, hogy ha tudni akarják, forduljanak a NATO-hoz.

Pacifisták perlik a kormányt

Több atomfegyver-ellenes mozgalom viszont nem érte be ezzel a kitérő válasszal. Az anyaföldért és a Betiltás 2000 bírósági keresetet indított a kormányfő, továbbá Louis Michel külügy- és André Flahaut védelmi miniszter ellen. Keresetükben arra hivatkoznak, hogy a belga kormány megsérti a nemzetközi atomsorompó-szerződés 2. cikkét, amely tiltja az atomfegyverrel nem rendelkező államoknak, hogy az atomhatalmak fegyvereit területükre befogadják. A pacifista szervezetek ezenfelül tüntetésre készülnek szeptember 18-án és október 5-én az atombombák tárolóhelyei, a Limburg megyében levő Kleine Brogel támaszpont előtt.

Terrortámadás célpontja lehet

A Le Soir megjegyzi: a múlt szeptember 11-i példátlan terroristatámadások után Belgiumban letartóztatott Nizar Trabelszi tunéziai származású feltételezett terrorista a kihallgatások során azt vallotta, hogy merényletet terveztek e támaszpont ellen is. Ezt az állítását azonban semmivel sem tudta alátámasztani.