Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fehéroroszország megint megpróbálja a demokratikus választást

2008.09.28. 09:19
A választás első öt napjában a fehéroroszok kevesebb mint ötöde nyilvánította ki politikai akaratát a szavazóurnáknál. Igazi, demokráciákra jellemző választási kampány nem is igen volt Fehéroroszországban. Az ellenzéki pártok szerint a választás most sem tiszta. Pedig Minszknek most esélye lenne közelebb kerülni Európához.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap Fehéroroszországban, hogy megválasszák a nemzetgyűlés alsóháza, a képviselőház 110 tagját.

Kevesen akarnak egy jelöltből választani

A szavazásra jogosult 7 millió 30 ezer állampolgár már kedd óta leadhatta szavazatát a hazai és 32 külföldi országban működő választóhelyiségekben a 263 jelölt valamelyikére. A Központi Választási Bizottság (CIK) által közölt legfrissebb adatok szerint keddtől péntek estig 18,8 százalékos volt a részvételi arány.

Nem kizárt, hogy több választókerületben második fordulóra lesz szükség. Sok helyen viszont erre kevés az esély, hiszen 35 választókerületben csupán egyetlen jelölt indul.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által a fehéroroszországi demokrácia tesztjének tekintett választás tisztaságára 925 nemzetközi, illetve 17 ezer hazai megfigyelő őrködik.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint 7-kor) nyíltak meg és 20 óráig tartanak nyitva. A választási eredmények közlését a CIK hétfő hajnali 1 órára ígérte, a hivatalos végeredményt október 3-án hirdetik ki.

Igazolványégetés, kizárás, tüntetések

Az ellenzék, amelynek több vezetője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a mostani parlamenti választások sem lesznek demokratikusak, vasárnap estére tüntetésre hívta a fehéroroszokat a minszki Október térre, ahol két évvel korábban az elnökválasztásokon elkövetett választási csalások miatt napokig tiltakozott az ellenzék.

Szombaton az Európai Koalíció két képviselőjelöltje, Vaszil Lavrinyuk és Viktar Kacavenka a szabálytalanságok elleni tiltakozásul a CIK székháza előtt égette el a képviselőjelöltségüket igazoló okmányt.

Bár a fehérorosz elnök tisztességes választást ígért, az ellenzéki pártok kifogásolják, hogy a szavazatszámláló bizottságokból gyakorlatilag kizárták a képviselőiket. A közel 70 ezer tagból mindössze 47 az ellenzék képviselője.

Bírálják az előzetes szavazás körülményeit is. Éjjel nem őrzik az urnákat, sok helyen valósággal "hajtották" a munkáltatók, az egyetemi vezetők a szavazókat előzetesen voksolni. Ugyanakkor többek szerint történt előrehaladás a korábbi évekhez képest.

Az EBESZ hosszú távú megfigyelői jelentésükben kifogásolták, hogy a kampány során kevés bizonyítékot találták a vérbeli kampányolásra. A Fehérorosz Helsinki Bizottság független civil jogvédő szervezet az MTI-ez eljuttatott közleményében megállapította, hogy bár a kampány során a hatalom és az ellenzék jelöltjei nem kaptak egyenlő lehetőségeket a médiában, az ellenzéknek viszonylag nagy lehetősége nyílt az írott propagandaanyagok terjesztésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?