Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Baloldali győzelem Berlinben

2006.09.17. 20:27
Vörös-vörös, azaz SPD-PDS koalíció volt eddig hatalmon Berlinben és Előpomerániában is, a vasárnapi választásokon a fővárosban egyértelmű a baloldali győzelem, Előpomerániában azonban a felmérések szerint döntetlenre állnak a szociál- és a kereszténydemokraták.

Berlinben fölényesen nyertek a szociáldemokraták, míg Mecklenburg-Előpomerániában szinte hajszál híján ugyanannyi szavazatot szereztek a szociáldemokraták és a konzervatívok a vasárnapi tartományi parlamenti választásokon az előrejelzések szerint. Az ARD és a ZDF közszolgálati televízió a szavazóhelyiségek bezárása után végzett felmérése alapján a mecklenburgi tartományi parlamentbe a voksok 7,1 százalékkal bejutott a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is.

Vörös-vörös vagy vörös-zöld kormány jöhet

Az önálló tartománynak számító Berlinben és Mecklenburg-Előpomerániában eddig "vörös-vörös" koalíció volt hatalmon, azaz a szociáldemokraták a PDS egykori keletnémet kommunista utódpárttal közösen kormányoztak. A PDS az eredmények alapján mindkét tartományban változatlanul kormányon maradhat, Berlinben azonban nem kizárt, hogy koalíciós partnerként a Zöldek lépnek a baloldal helyébe.

Ugyanakkor a német fővárosban is változott a képlet az öt évvel ezelőtt tartott tartományi választások eredményéhez képest. A szociáldemokraták - élükön Klaus Wowereit kormányzó polgármesterrel - tovább szilárdították pozícióikat, miközben a kereszténydemokraták (CDU) nagyarányú szavazatvesztést kénytelenek elkönyvelni. Az öt évvel ezelőtti szerepléshez képest számottevően visszaesett a Baloldali Párt (PDS), 9,9 százalékkal kevesebb szavazatot szerezve, mint 2001-ben. Előretörtek viszont a Zöldek, a párt a PDS-hez hasonlóan a voksok 13,5 százalékát szerezte meg. A berlini képviselőházba ötödik pártként a szavazatok 7,5 százalékával bejutott a szabaddemokrata FDP is.

A választások eredményeként megfigyelők szerint vagy a "vörös-vörös", azaz az SPD-PDS kormányzás folytatódik, vagy az SPD a Zöldekkel alakít kormányt. Klaus Wowereit kormányzó polgármester - egyben tartományi miniszterelnök - első nyilatkozatában köszönetet mondott a szavazóknak, de nyitva hagyta a koalíciós partner kérdését.

Előretört a szélsőjobb

Mecklenburg-Előpomerániában egy órával az urnazárás után jóval áttekinthetetlenebb a helyzet. A felmérések szerint az SPD és a CDU megközelítően ugyanannyi szavazatot kapott. Az SPD ugyanakkor jelentősen visszaesett a négy évvel ezelőtti szerepléshez képest, csekélyebb mértékben csökkent a konzervatívokra adott szavazatok száma is. A Baloldali Párt (PDS) az egykori keletnémet tartományban csekély eltéréssel megőrizte korábbi pozícióját, míg a szavazatok 7,1 százalékával először jutott be a tartományi parlamentbe a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt. A tartományban eddig ugyancsak "vörös-vörös" koalíció volt hatalmon, egyelőre azonban teljeséggel nyitott, hogy a szavazás eredményeként melyik párt alakíthat kormányt.

Nem hivatalos végeredmény a késő esti órákban várható. A választási részvétel mindkét tartományban elmaradt a legutóbbi hasonló adatokhoz képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!