Erzsébet
1 °C
4 °C

Berlusconi megtarthatja médiabirodalmát

2002.02.28. 14:19
Megtarthatja cégeit, illetve médiabirodalmát Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, miután a jobboldali többségű olasz parlament az összeférhetetlenségi jogszabály főbb pontjait úgy módosította, hogy ne kelljen a médiacézárnak semmiről sem lemondania . A törvényt csütörtök délután véglegesíti a törvényhozás. Berlusconinak ugyanakkor le kell mondania a szintén a tulajdonában álló Milan labdarúgó-egyesület elnöki tisztéről.
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök megtarthatja a tulajdonában lévő cégeit, beleértve médiabirodalmát, ugyanakkor nem maradhat tovább a Milan labdarúgó-egyesület elnöke - ezzel a következménnyel jár az összeférhetetlenségi törvény, amelynek főbb pontjait az olasz képviselőház már szerdán elfogadta, s amelynek egésze felett csütörtök délután szavaz a testület.

Birtokolni lehet a tévéket, irányítani nem

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök
A törvénytervezet említett pontjait csak a jobbközép ellenzéki koalíció (a Szabadságjogok Háza) pártjai szavazták meg, de ez bőséges többséget biztosított az új szabályrendszer elfogadására. Ennek értelmében egy vezető politikus számára nem jelent összeegyeztethetetlen helyzetet, ha pusztán birtokolja saját cégeit, de nem ő maga irányítja azok gazdasági tevékenységét. A médiamágnás-nagyvállalkozóból miniszterelnökké lett Berlusconi számára ez azt jelenti, hogy végül is nem kell eladnia három nagy televíziós csatornáját (Italia 1, Rete 4, Canal 5), illetve nagy reklámvállalatát, a Mediasetet, amelyen ez a médiabirodalom alapul.

Berlusconi fia lehet a Milan elnöke

Mivel azonban a törvénytervezet nem teszi lehetővé a kormánytisztségek viselőinek (miniszterelnököknek, minisztereknek, miniszterhelyetteseknek, államtitkároknak és kormányzati biztosoknak), hogy bárhol tiszteletbeli funkciót is betöltsenek, Berlusconi a továbbiakban nem maradhat a Milan elnöke (amelynek egyébként a tulajdonosa). Az olasz lapok szerint vagy fia, Piersilvio, vagy pedig a jelenlegi alelnök, Adriano Galilani kerülhetne a helyére.

Az ellenzék szerint Berlusconi irányíthatja az olasz tévék többségét

Az összeférhetetlenségi helyzetnek (vagy ahogy az olasz belpolitikai zsargon nevezi: érdekkonfliktusnak) ez a fajta rendezése ellentétben áll a baloldali ellenzék által kívánt megoldással. Az Olajfa koalíció ugyanis egyértelműen ragaszkodott volna ahhoz, hogy a miniszterelnök adja el saját cégeit, hiszen - mint véli - a tulajdonlás önmagában is összeférhetetlen a miniszterelnöki poszttal. Berlusconi ugyanis ebből a hatalmi pozíciójából egyszerre lenne befolyással az állami közszolgálati tájékoztatásra és saját televíziós hálózatára, függetlenül attól, hogy a konkrét gazdasági irányítás nem az ő kezében van - foglalható össze a baloldal álláspontja. Az ellenzék ezért "Berlusconi-mentő" törvénynek nevezi a képviselőház napirendjén lévő tervezetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?