Jön Berlusconi 'választási levegőt szívni'

2002.02.27. 15:17
Az olasz kormányfő villámlátogatást tesz Magyarországon. Csütörtökön találkozik Orbán Viktorral, akivel a két ország kereskedelmi kapcsolatairól, illetve az EU-bővítés kérdéseiről tárgyal majd. Az olasz Il Sole 24 Ore napilap szerdai számában arról írt, hogy néhány hónapja Orbán még biztos lehetett választási győzelmében, de ma már nem.
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön egynapos látogatásra Budapestre utazik, ahol az európai uniós bővítés kérdéseiről, a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatairól folytat eszmecserét Orbán Viktor kormányfővel.

Válaszlátogatás

Silvio Berlusconi
A látogatás részben viszonzása az Orbán Viktor 2000 decemberében tett római útjának, akkor még Giuliano Amato volt az olasz kormányfő. Győri Enikő római magyar nagykövet emlékeztetett arra, hogy Olaszország Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a magyarországi behozatalt illetően pedig a második helyet foglalja el.

A két ország kereskedelmi forgalma 2000-ben első ízben haladta meg a négymilliárd dollárt, ezen a téren azonban jelentős a deficit.

Budapest, erőltetett euromenet

A látogatás előtti napon az Il Sole 24 Ore is terjedelmes cikket közölt Magyarországról. A Budapest, erőltetett euromenet című írás szerzője megállapítja: Berlusconi, amikor Budapestre érkezik, "választási levegőt fog magába szívni". A cikkíró megfogalmazása szerint míg néhány hónappal ezelőtt a jelenlegi miniszterelnök választási győzelmére mérget lehetett volna venni, ma már ez korántsem olyan biztos. Bárhogy alakuljanak is azonban a választások - szögezi le az olasz lap -, az nem fogja kérdésessé tenni az Európai Unióhoz való csatlakozás szándékát.

Olasz ipari park épülhet Nagykanizsán

Az olasz lap megállapítja, hogy Olaszország mint befektető csak a hetedik helyet foglalja el Magyarország partnereinek a sorában, noha olasz földről egyre nagyobb az érdeklődés a kelet-közép-európai ország iránt.

Berlusconi és Orbán megbeszélésein a Redilco olasz vállaltcsoport ügye is napirendre kerül - írja az Il Sole 24 Ore, utalva arra az együttműködési tervre, amelynek keretében ez az olasz vállalat hatalmas ipari parkot készült létesíteni Nagykanizsa körzetében, de az ügyletet egyelőre számos vitás kérdés akadályozza.  • Bankszámla