Alfréd
-3 °C
3 °C

Lavinát indított el Berlusconi iszlámellenes kijelentése

2001.09.28. 17:30
George Robertson NATO-főtitkár szerint félreértés áldozata lett Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, akit hazai földön és külhonban egyaránt éles bírálatok értek a nyugati kultúrának az iszlámmal szembeni fölényével kapcsolatos kijelentései miatt.
Silvio Berlusconi
Az észak-atlanti szövetség főtitkára pénteken kijelentette: "Jól ismerem Silvio Berlusconi nézőpontját, azt hiszem, alaposan félreértették nyilatkozatainak tartalmát". Robertson elmondta: a múlt héten személyesen is találkozott az olasz kormányfővel, aki akkor kifejtette neki: nem az iszlám ellen kell folytatni a harcot, hanem a kegyetlen bűnözők által gerjesztett terrorizmus ellen.

Berlusconi: a nyugati civilizáció magasabbrendű az iszlámnál

Jospin elítélte a kultúrák közötti rangsorolást
A civilizációk közötti rangsorolás ellen emelt szót pénteken Lionel Jospin francia miniszterelnök, bár állásfoglalásában nem említette név szerint az olasz kormányfőt.

A Szocialista Párt parlamenti képviselői előtt Nantes-ban tartott értekezleten eredeti előadásának témájától eltérve megjegyezte, hogy véleménye szerint tiszteletben kell tartani a nagy világvallásokat, "nem lehet értékrangsort felállítani a különböző szellemiségek és civilizációk között". "Szeretném, ha az Európai Unió minden egyes felelősségteljes tagállama tartaná magát ahhoz a filozófiai és politikai szemlélethez, amely méltó egy civilizációhoz" - jelentette ki a miniszterelnök.

Mentőövként érkeztek ezek a szavak Berlusconi számára, aki péntek délután a szenátus előtt készül beszámolni a nemzetközi helyzetről. Az olasz közélet szereplői azt várják a kormányfőtől, hogy ezen a fórumon valamiféle "magyarázatot adjon" berlini látogatásán tett kijelentéseire. Csakhogy az olasz jobbközép kormány feje már az előző napon jelezte: nem lát okot arra, hogy bárkitől is bocsánatot kérjen, hiszen senkit nem akart megsérteni, a legkevésbé az iszlám vallást.

Az olasz balközép ellenzék bírálataira utalva Berlusconi kifejtette, hogy gyakorlatilag "kiforgatták a szavait". "Én csak annyit mondtam, hogy az iszlám fundamentalista rendszerek nem vallják magukénak a nyugati kultúra bizonyos értékeit, mint például a toleranciát, a szabadságot, a demokráciát és a szolidaritást." Ehhez képest a berlini nyilatkozat így hangzott el: "tisztában vagyok azzal, hogy a nyugati civilizáció magyasabbrendű az arab-iszlámnál".

Diplomáciai magyarázkodás

A német kormány elhatárolódott Berlusconi kijelentéseitől
A német kormány is csatlakozott azokhoz az európai körökhöz, amelyek elhatárolták magukat az olasz kormányfőnek az iszlám kultúrára vonatkozó sértő kijelentéseitől.

Uwe-Karsten Heye kormányszóvivő leszögezte: Silvio Berlusconi szavai nem felelnek meg a berlini kormány nézeteinek. Heye "abszurdnak" minősítette az olyan kijelentéseket, amelyek alkalmasak a különböző kultúrák egymás ellen való kijátszására. Berlinben négy hónappal ezelőtt fagyos csend fogadta a Berlusconi vezette Forza Italia pártszövetség választási sikerét. Gerhard Schröder kancellár a szavazás eredményének ismeretében nem volt hajlandó gratulálni a vitatott személyiségű médiacárnak.

Úgy tűnik, Berlusconi mégsem hagyhatja szó nélkül az Arab Liga és az Európai Unió berkeiből érkezett bírálatokat, rosszalló nyilatkozatokat. Az olasz sajtó pénteken úgy fogalmazott, hogy a Chigi-palota lakója most megpróbálja "fékezni" az általa elindított lavinát. Ennek egyik jele például, hogy a jövő kedden fogadja néhány iszlám ország római nagykövetének a csoportját, amelyet Szaúd-Arábia diplomáciai képviselője vezet. Paolo Bonaiuti miniszterelnöki szóvivő jelezte: az a találkozás békejelzés lesz, nem a feszültséget hivatott növelni.

A kormánykoalíción belül azonban egyesek kissé nehezítik Berlusconi dolgát azzal, hogy túlságosan "magasztalják" berlini kijelentéseit. Mario Borghezio, az Északi Liga parlamenti képviselője például egyik nyilatkozatában kifejtette: Berlusconi "bölcs" és "bátor" állásfoglalást tett az iszlámmal kapcsolatban, az összecseng a katolikus egyház néhány tekintélyes tisztségviselőjének a szavaival. Egyértelmű utalás ez például Giacomo Biffi bolognai érsek többször hangoztatott véleményére, amely szerint a muzulmán bevándorlók veszélyeztetik az olasz nemzeti identitást, és képtelenek igazodni a nyugati demokrácia normáihoz.