Bernadett
0 °C
4 °C

Újságíró-sztrájk Berlusconi ellen

2003.06.11. 12:51
Berlusconi olasz miniszterelnök elleni tiltakozásul sztrájkolt az olasz napilapok szerkesztőségének nagyobb része kedden. A kormány az ellenzéket vádolja a sztrájk megszervezésével.
Sikeres volt az olasz újságírók keddi sztrájkja, ennek eredményeként szerdán nem jelentek meg a fontosabb országos napilapok, jelentette be szerdán Serventi Longhi, az olasz újságírók országos szövetségének (FNSI) főtitkára. Az érdekvédelmi szervezet vezetője örömmel állapította meg, hogy a tiltakozó akció eredményeként szerdán minden korábbinál kevesebb lap jelent meg. Ez a főtitkár szerint azt jelenti, hogy a szakma legnagyobb része megértette: nem pártpolitikai célú sztrájkról volt szó, hanem olyan tüntető cselekedetről, amely alapvető értékeket kívánt védelmezni, így a tájékoztatás szabadságát.

Független akció

Mindez abból is látható, hogy a legkülönbözőbb irányzatú napilapok szerkesztőségei csatlakoztak a megmozduláshoz, fejtette ki Longhi. Kétségtelenül független sajtóorgánumnak számít például a Corriere della Sera, a La Stampa, az Il Messaggero, vagy a La Repubblica, amely szerdán ugyancsak hiányzott az újságárusok standjairól. Az olasz írott sajtó munkatársai azért döntöttek a sztrájk mellett, mert így akartak tiltakozni az ellen, hogy az utóbbi időben szerintük egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik rájuk a jobbközép kormánykoalíció és Silvio Berlusconi miniszterelnök részéről. Az akció időzítése állítólag összefügg azzal, hogy nemrég ilyen okokból mondott le posztjáról a Corriere della Sera lapigazgatója. Az FNSI ugyanakkor mindenfajta politikai nyomást elutasít, beleértve a balközép erőiét is.

Berlusconi az ellenzéket vádolja

Kormányzati körökben mégis úgy gondolják, hogy az újságírók e sztrájkját az ellenzéki erők "gerjesztették", annak nagyon is kormányellenes éle van. Ezt a véleményt képviseli az Il Giornale című kormánypárti lap újságíróinak többsége is. Ők kedden rendes menetben dolgoztak, az újság meg is jelent szerdán. Így Silvio Berlusconi hangja is eljutott az olvasókhoz. A kormányfő a cikkben a minapi helyhatósági választások eredményeit kommentálta. Igaz, hogy a jobbközép számára kedvezőtlenül alakult a szavazás, de Berlusconi az Il Giornale hasábjain óva inti a baloldali ellenzéket a "korai örömtől". A miniszterelnök nem hiszi, hogy a mostani választási eredmények mérvadók lehetnek a három év múlva esedékes parlamenti választások szempontjából is. "A baloldali uraknak bele kell nyugodniuk: életük végéig ellenzékben maradnak" - hangoztatja a kormánypárti lapban Berlusconi.