Natália
1 °C
7 °C

A Bertelsmann náci múltját vizsgálják

2000.01.18. 18:27
A Bertelsmann vállalat kiadójával közelebb állt a náci rezsimhez, mint azt a nemzetközi médiakonszern eddig elhitetni próbálta - erre a következtetésre jutott a kiadó múltjának vizsgálatával a Bertelsmann-család által megbízott szakértői bizottság.

Wehrmacht-plakát: "Most más sem akarok lenni, mint a Német Birodalom első katonája."
A hétfőn Münchenben közzétett, nem végleges jelentés tanúsága szerint a Bertelsmann volt a Harmadik Birodalom legjelentősebb, propagandaanyagokat publikáló kiadóvállalata. Az elsősorban a Wehrmacht katonái számára kiadott anyagok mennyiségét és példányszámát tekintve az első helyen állt ama 130 kiadó között (beleértve a náci párt házi kiadóvállalatát, az Eher Verlagot is), amelyek hasznot húztak a Hitler-rezsimmel folytatott együttműködésből. A fasiszta uralom alatt kiadott összesen 20 millió nyomtatvány egy negyedét tették ki a Bertelsmann által nyomtatottak.

Az egy éve folyó átfogó vizsgálat, amelyre 1999 januárjában adott megbízást a Bertelsmann konszern elnöke, Thomas Middelhoff, "nem tudta megerősíteni azt a állítást, amely szerint a kiadó a nácik szemében szálkát jelentő, s velük szemben ellenállást kifejtő társaság lett volna" - jelentette ki a bizottság elnöke. A sajtó nyomására megkezdett vizsgálat még nem fejeződött be, de konkrét magyarázatot és adatokat csak 2000 végére ígér a szakértői bizottság.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy - ellentétes értelmű állításokkal szemben - a kiadó akkori főnöke, Heinrich Mohn nem volt tagja az SS-nek. Másrészt viszont a náci "védőosztagok" (Schutzstaffel), vagyis az SS pártoló tagjai közé tartozott. A bizottság egyelőre nem talált magyarázatot arra a "feltűnő kontrasztra", amely Mohn SS-pártoló tagsága és a - Hitler rezsimjével szemben álló - hitvalló egyházban kifejtett tevékenysége között mutatkozik.

konyv
Egy ifjúsági háborús regény borítója: A bugi páncéltörő
Reinhard Wittmann történész elmondta, a kiadóvállalatok 30-as és 40-es évekbeli tevékenységének feltárása "nem tartozik a német könyvkiadás dicső fejezetei közé" (talán ezért is kezdte történelmét az 50-es évektől az egyébként 1835-ben alapított cég saját honlapján). A Wehrmachtnak szóló "irodalom" kiadásából a fenti kettő mellett kivette a részét a stuttgarti Kohlhammer, a müncheni Gerber, a lipcsei Insel, a jenai Diederichs, a bayreuthi Gauverlag, a müncheni Langen-Müller és a lipcsei Reclam cég is. "A rezsimmel kötött kompromisszum nélkül egyetlen kiadó sem maradhatott fenn" - tette hozzá Wittmann. A Bertelsmann vállalat 1944-ben a háború okozta gazdasági helyzet miatt bezárt, és csak '45-ben nyitott ki ismét. "Gyors gazdasági felemelkedését a raktárokon felhalmozott papírkészletnek köszönheti'" - állítja a bizottság.

Az 1835-ben alapított Bertelsmann konszernt olyan cégek fémjeleznek, mint a napokban a konkurens Time-Warnerrel fúzionáló AOL, a Lycos, a Népszabadságot is kiadó Gruner + Jahr, a Geo és a TV Today műholdas TV-csatornák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.