A Bertelsmann náci múltját vizsgálják

2000.01.18. 18:27
A Bertelsmann vállalat kiadójával közelebb állt a náci rezsimhez, mint azt a nemzetközi médiakonszern eddig elhitetni próbálta - erre a következtetésre jutott a kiadó múltjának vizsgálatával a Bertelsmann-család által megbízott szakértői bizottság.

Wehrmacht-plakát: "Most más sem akarok lenni, mint a Német Birodalom első katonája."
A hétfőn Münchenben közzétett, nem végleges jelentés tanúsága szerint a Bertelsmann volt a Harmadik Birodalom legjelentősebb, propagandaanyagokat publikáló kiadóvállalata. Az elsősorban a Wehrmacht katonái számára kiadott anyagok mennyiségét és példányszámát tekintve az első helyen állt ama 130 kiadó között (beleértve a náci párt házi kiadóvállalatát, az Eher Verlagot is), amelyek hasznot húztak a Hitler-rezsimmel folytatott együttműködésből. A fasiszta uralom alatt kiadott összesen 20 millió nyomtatvány egy negyedét tették ki a Bertelsmann által nyomtatottak.

Az egy éve folyó átfogó vizsgálat, amelyre 1999 januárjában adott megbízást a Bertelsmann konszern elnöke, Thomas Middelhoff, "nem tudta megerősíteni azt a állítást, amely szerint a kiadó a nácik szemében szálkát jelentő, s velük szemben ellenállást kifejtő társaság lett volna" - jelentette ki a bizottság elnöke. A sajtó nyomására megkezdett vizsgálat még nem fejeződött be, de konkrét magyarázatot és adatokat csak 2000 végére ígér a szakértői bizottság.

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy - ellentétes értelmű állításokkal szemben - a kiadó akkori főnöke, Heinrich Mohn nem volt tagja az SS-nek. Másrészt viszont a náci "védőosztagok" (Schutzstaffel), vagyis az SS pártoló tagjai közé tartozott. A bizottság egyelőre nem talált magyarázatot arra a "feltűnő kontrasztra", amely Mohn SS-pártoló tagsága és a - Hitler rezsimjével szemben álló - hitvalló egyházban kifejtett tevékenysége között mutatkozik.

konyv
Egy ifjúsági háborús regény borítója: A bugi páncéltörő
Reinhard Wittmann történész elmondta, a kiadóvállalatok 30-as és 40-es évekbeli tevékenységének feltárása "nem tartozik a német könyvkiadás dicső fejezetei közé" (talán ezért is kezdte történelmét az 50-es évektől az egyébként 1835-ben alapított cég saját honlapján). A Wehrmachtnak szóló "irodalom" kiadásából a fenti kettő mellett kivette a részét a stuttgarti Kohlhammer, a müncheni Gerber, a lipcsei Insel, a jenai Diederichs, a bayreuthi Gauverlag, a müncheni Langen-Müller és a lipcsei Reclam cég is. "A rezsimmel kötött kompromisszum nélkül egyetlen kiadó sem maradhatott fenn" - tette hozzá Wittmann. A Bertelsmann vállalat 1944-ben a háború okozta gazdasági helyzet miatt bezárt, és csak '45-ben nyitott ki ismét. "Gyors gazdasági felemelkedését a raktárokon felhalmozott papírkészletnek köszönheti'" - állítja a bizottság.

Az 1835-ben alapított Bertelsmann konszernt olyan cégek fémjeleznek, mint a napokban a konkurens Time-Warnerrel fúzionáló AOL, a Lycos, a Népszabadságot is kiadó Gruner + Jahr, a Geo és a TV Today műholdas TV-csatornák.  • Hírek
  • Személyi kölcsön