Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Fegyverrel követeltek munkát al-Aksza Mártírjai

2005.12.20. 12:36
Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű radikális palesztin szervezet húsz felfegyverkezett tagja megostromolta a betlehemi városházát. A fegyveresek azt követelték, hogy a Palesztin Hatóság a szervezet tagjainak adjon munkát és bért.

Fegyveresek ostromolták meg kedden Betlehemben a városházát, amely éppen szemben van a Születés templomával, adta hírül az MTI. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális palesztin szervezet mintegy húsz aktivistája kizavarta az épületből az ott dolgozókat.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő csoport tagjai szemtanúk szerint azt követelték, hogy a Palesztin Hatóság a csoport mintegy 320 tagjának adjon munkát és bért.

A palesztin város központjában áll a Születés temploma, amely a keresztény hagyomány szerint azon a helyen épült, ahol Jézus született. Az álarcos fegyveresek egyike elmondta, hogy azért időzítették a mai napra akciójukat, mert a világ figyelme karácsony előtt Betlehemre irányul.

A palesztin rendőrség embereit a Jászol-térre vezényelték. A helyi rendőrség parancsnoka felszólította a fegyvereseket, hogy hagyják el a városházát, különben erőszakhoz folyamodik.

A mostani akció a Születés templománál 2002-ben történteket idézi. Akkor az izraeli hadsereg és egy, a templomot elfoglaló palesztin csoport tagjai öt héten keresztül néztek farkasszemet egymással. Az eset azt is mutatja, hogy a januári palesztin parlamenti választások előtt egyre nagyobb a zavar a Mahmúd Abbász vezette Fatahon belül.

A betlehemi ostrommal egy időben a Gázai övezet déli részében fekvő Hán-Júnisz településen száz fegyveres szállta meg a Fatah helyi irodáját munkahelyeket követelve.