Eleonóra
-1 °C
2 °C

Indonézia befogadná a hajótörött menekülteket

2001.08.28. 11:31
Indonézia hiába hajlandó befogadni az ausztrál partoknál veszteglő, többségében afgán menekülteket, az őket szállító hajó - a tulajdonos szerint - nincs úgy felszerelve, hogy eljusson az ázsiai országba. A közel ötszáz menekült éhségsztrájkba kezdett, a bevándorlók azzal fenyegetőznek, hogy az óceánba ugranak.
Norvégia és Ausztrália kormánya is világossá tette, hogy nem fogadja be azt a közel ötszáz menekültet, akiket az indonéz partoknál, egy hajótörést szenvedett kompról menekített ki vasárnap a norvég Tampa hajó.

A hajó fedélzetére jutott menekültek, jórészt afgánok arra kényszeríttették a hajó kapitányát, hogy a Karácsony-szigetekre szállítsa őket. Az ausztrál hatóságok azonban megtagadták a menekültek befogadását, a hajó pedig jelenleg nemzetközi vizeken vesztegel. Indonézia hajlandó lenne befogadni a félezer menekültet, a problémát azonban továbbra sem sikerült megoldani, a segítségükre siető hajó ugyanis a tulajdonosok szerint nem rendelkezik elegendő tartalékkal ahhoz, hogy az ázsiai országba szállítsa a menekülteket.

Nincs elegendő étel, felszerelés a menekültek szállítására

A Tampa hajót 30-40 ember szállítására tervezték, a fedélzeten pedig nincs elegendő étel, gyógyszer és mentőcsónak ahhoz, hogy 434 embert több napig a nyílt óceánon szállítsanak - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a hajó tulajdonosa, Peter Dexter.

A menekültek éhségsztrájkolnak

A fedélzeten tartózkodó kapitány, Arne Rinnan ismertetése szerint a menekültek közül a férfiak éhségsztrájkba kezdtek, mikor meghallották, hogy az ausztrál hatóságok nem kívánják befogadni őket. Rinnan szerint a hangulat feszült, sokan a menekültek közül betegek, és nem tudják biztosítani számukra a megfelelő orvosi ellátást.

A menekültek közül sokakat korábban politikai okokból börtönöztek be hazájukban, a hajón lévők közül sokan már elvesztették minden reményüket - írta le a helyzetet az egyik afgán férfi a Reutersnek. A hajón 369 férfi, 26 nő (közülük ketten terhesek) és 43 gyermek van. Afganisztánon kívül a menekültek Pakisztánból és Sri Lankából származnak.

A hajó legénysége lázadástól fél

A hajó 27 fős legénysége és kapitánya attól tart, hogy a hajón ellenőrizhetetlenné válik a helyzet. A menekültek ugyanis azzal fenyegetőztek, hogy az óceánba ugranak, ha a hajó eltávozik a Karácsony-szigetek közeléből. A kapitány szerint a fedélzeten nincsenek fegyverek, így ha valamiféle lázadás törne ki, akkor legénységével együtt kabinjaikba zárkóznának.