Márk
13 °C
28 °C

Új-Zéland befogadja az afgán menekülteket

2001.09.01. 10:15
Az ausztrál miniszterelnök közölte, Új-Zéland és a csendes-óceáni Nauru szigete befogadja azt a 460, többségében afgán menekültet, akit közel egy hete, múlt vasárnap mentett ki az ausztrál partok közelében a tengerből egy norvég teherhajó.
Miután John Howard ausztrál miniszterelnök szombaton közölte, hogy Új-Zéland és a csendes-óceáni Nauru szigete befogadja az összes menedékkérőt, a megoldódni látszó válság újabb kérdése az, hogy hogyan szállítsák el a menekülteket az óceánon veszteglő Tampa teherhajóról.

A megállapodás szerint a múlt vasárnap az ausztrál partok közelében a tengerből kimentett mintegy 450, többségében afgán menekült közül 150-et Új-Zéland fogad be, a többinek pedig átmenetileg Nauru biztosít szállást.

John Howard ausztrál miniszterelnök közölte, hogy a valódi menedékkérők Új-Zélandon is maradhatnak, és Naururól Ausztráliába való beutazásért folyamodhatnak majd. Nauru áldozatvállalását Ausztrália azzal ismeri el, hogy a menekültek befogadásának költségeit teljes egészében kifizeti.

A helyzetből adódó következő problémát az jelenti, hogy a jelenleg Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget közelében horgonyzó norvég teherhajóról hogyan és hová szállítsák el a menekülteket. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken azt javasolta, hogy humanitárius megfontolásból ideiglenesen a Karácsony-szigeten engedjék szárazföldre lépni az afgánokat, a menekültáradatot megállítani szándékozó Ausztrália kormánya azonban - leginkább belpolitikai okokból - többször is elutasította a megoldást.

Howard szombaton azt mondta, hogy a menekülteket egy nem-ausztrál utasszállító hajóra teszik át, amely napokon belül az új-zélandi Auckland egyik menekülttáborába, illetve Naurura szállítja őket. Az UNHCR azonban jelezte, hogy az ausztrál tervről nem kaptak hivatalos értesítést.

Az ENSZ tervét a Tampa tulajdonosa elutasította, mondván: a teherhajó 50 személy szállítására alkalmas, és nincs megbízása a célállomás, Szingapúr helyett a Karácsony-szigetre hajózni. Howard új javaslatát pedig túl homályosnak vélte, és amellett foglalt állást, hogy a menekültek rossz fizikai állapota miatt egy ausztrál hajónak a Karácsony-szigetre kellene őket partra tenni. A norvég külügyminisztérium hasonlóan nyilatkozott a nap folyamán.

Az új-zélandi miniszterelnök, Helen Clark szerint az embereket egy ausztrál haditengerészeti hajónak kellene Szingapúrba szállítani, ahonnan repülővel könnyűszerrel eljutnának Új-Zélandra.

A probléma megoldásáig az ausztrál hatóságok élelemmel, ruhákkal és alkalmi WC-kel látták el a Tampa "utasait".

Helen Clark az afgán menekülteket befogadó országok számára anyagi segítséget kért az ENSZ-től. Véleménye szerint az afgán probléma szélesebb körű, az Afganisztánban zajló harcok miatt 3,6 millió afgán menekült él az ország határai közelében, és a befogadó országok (Pakisztán, Irán) anyagi támogatásban nem részesülnek. Emellett nő az Európában és a tengerentúlon menedéket kérő afgánok száma is. 2000. évvégi adatok szerint Oroszországban 100 ezer, Európában 36 ezer, Kanadában 9300, az Egyesült Államokban 4300, Ausztráliában pedig 3600 afgán kapott menedéket.