Emőke
-4 °C
9 °C

Ha Ausztrálián múlik, a menekültek sehova sem mennek

2001.08.31. 11:14
A függetlenségét mindössze egy éve elnyerő Kelet-Timor feltételekkel kész befogadni az ausztrál partok közelében veszteglő menekülteket. Sem Ausztrália, sem az ENSZ, sem Norvégia nem tartja jó megoldásnak a kelet-timori felajánlást. Az északi ország - amelynek zászlaja alatt fut a menekülteket szállító hajó - bejelentette: kész befogadni a többségében afgán menekültek egy részét.
Ausztrália ellenzi, hogy a Karácsony-sziget előtt horgonyzó, Tampa nevű norvég hajó a fedélzetén lévő 460 menekülttel Kelet-Timorra utazzon. Kelet-Timor korábban jelezte, hogy kész befogadni a menekülteket, akiknek a canberrai kormány azt sem engedi meg, hogy az Ausztráliához tartozó szigeten partra szálljanak. Ausztrália ellenérve az, hogy Kelet-Timornak gyakorlatilag még nincs is törvényes kormánya. Az Indonéziából kivált Kelet-Timor két éve ENSZ-felügyelet alatt van, és a héten rendezték meg a területen az első szabad és demokratikus választásokat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sem tartja a legcélszerűbb megoldásnak a menekültek Kelet-Timorra szállítását. A genfi székhelyű szervezet szerint a legideálisabb az lenne, ha a menekültek az ausztrál szigeten tartózkodhatnának átmenetileg. Norvégia pénteken közölte, hogy Új-Zélandhoz hasonlóan hajlandó lenne bizonyos számú menekült átvételére.

Nicole Fontaine, az Európai Parlament elnöke John Howard ausztrál miniszterelnököt pénteken levélben arra kérte, hogy Canberra legyen könyörületes a menekültekkel. Egy olyan hatalmas ország, mint Ausztrália gyorsan meg tudná szervezni, hogy átmenetileg befogadja a hajón tartózkodó embereket - vélekedett a politikus.

"Nincs szó fajgyűlöletről"

A Tampa fedélzetén a helyzet egyre romlik: a hajón utazó négy terhes asszony és egy nagyobb csoport dizentériában szenved. A menekülthajót meglátogatta az Norvégia ausztráliai nagykövete: szerinte az egyetlen lehetséges megoldás az lenne, ha a canberrai hatóságok engedélyeznék a kikötést a Karácsony-szigetnél.

A hajón Afganisztánból, Pakisztánból és Sri Lankából származó menekültek tartózkodnak. Az ausztrál miniszterelnök, John Howard azért nem tágít elhatározásától, mert a fedélzeten tartózkodók személyazonosága nehezen nyomozható le. Az ausztrál közvélemény pedig támogatja a miniszterelnököt elhatározásában: egy, az Indexhez eljutott ausztráliai olvasói levél írója szerint sokan attól félnek, hogy az iszlám fanatikusok - "asszonyuk szoknyája mögé bújva" - háborújukat exportálják Ausztráliába az ellenőrizhetetlen menekültekkel. Nem fajgyűlöletről van szó - szögezi le olvasónk.