Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ausztrál csapatok a menekülthajó fedélzetén

2001.08.29. 21:09
Különleges ausztrál csapatok szállták meg azt a norvég hajót, mely 434 menekülttel a fedélzetén futott be az ország felségvizeire. A kapitány a hajón kialakult helyzet miatt hajózott közelebb a Karácsony-szigetekhez. Az ausztrál hatóságok továbbra sem kívánják a menekülthajó utasait befogadni.
Különleges ausztrál alakulatok vonták ellenőrzésük alá azt a norvég hajót, melynek fedélzetén 434, többségében afgán menekült található. A hajó kapitánya, Arne Rinnan, a vízbeugrással fenyegetőző menekültek miatt ausztrál területre lépett. Ahogy a Tampa az ausztrál felségterületnek számító vizekre ért, a Special Air Services csapatai megrohamozták és elfoglalták.

A fedélzeten meglehetősen rossz körülmények között élnek a bevándorlók, akiket a norvég hajó vasárnap mentett meg Indonézia partjai közelében egy balesetet szenvedett kompról. A Tampát eredetileg 30-40 ember szállítására alakították ki, a bevándorlók nagy része üres tartályokban kapott menedéket. Szerdán ausztrál orvosok érkeztek a fedélzetre, miután több utas elájult a vízhiány miatt.

A Tampa egyelőre az ausztrál vizeken vesztegel, a hatóságok azonban továbbra sem kívánják befogadni a menekülteket. John Howard miniszterelnök segélyeket ígért, de kitartott elutasító álláspontja mellett. Ausztrália a területére érkező illegális bevándorlók döntö többségének lehetőséget ad a letelepedésre.

A kontinensnyi ország hatóságai attól félnek, hogy az engedékeny bevándorlási politika további menekülteket vonz, főleg a keleti országokból. Az általános választások előtt a politika szigorításáról döntöttek.

Noha az ausztrál partok közelében veszteglő menekülteket nem hívta meg országába, Új-Zéland miniszterelnöke, Helen Clark elmondta, hogy egy hasonló helyzetben lévő csoport tagjainak - a szükséges rutinvizsgálatok elvégzése után - minden bizonnyal tartózkodási engedélyt adnának.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft