Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hét amerikai halott a lezuhant helikopterben

2003.04.03. 09:00
Kézifegyverekkel lőttek le az irakiak egy Blackhawk szaálítóhelikopter Kerbalánál. A gépen tartózkodók közül heten meghaltak, négy túlélő katonát kimentettek.
Hét amerikai katona vesztette életét, miután helikopterük lezuhant - jelentette a CNN. A Pentagon első feltételezései szerint a tizenegy tengerészgyalogost szállító UH-60-as Blackhawk helikoptert kézi fegyverekkel lőtték le az irakiak.

A gép lezuhant, heten azonnal életüket vesztették. A védelmi minisztérium közlése szerint a négy túlélőt már sikerült kimenteni.

Az amerikai hadsereg katari központi parancsnoksága megerősítette a védelmi minisztérium beszémolóját, ám Tom Bright ezredes, a tengerészgyalogság vezérkari tisztje szerint a Blackhawk csak hat katonát szállított. Bright nem tudott biztosat mondani az áldozatok számával kapcsolatban - jelentette a CNN.

Kerbalánál zajlott a háború eddig legkeményebb szárazföldi ütközete, az amerikai 3. gyalogsági hadosztály alakulatai gyakorlatilag megsemmisítették a Köztársasági Gárda Bagdad és Medina hadosztályát.

Az amerikai hadvezetés szerdán már Kerbala elfoglalásáról számolt be. Szinte biztos azonban, hogy a Bagdadtól nyolcvan kilométerre fekvő városban a Szaddám Fedájín Baasz párti milícia civil ruhás fegyveresei gerillaakciókat hajtanak végre.