Valér
-1 °C
0 °C

Jemenben keresik Oszama bin Ladent

2002.11.17. 20:07
Jemenben kutatnak Oszama bin Laden terroristavezér után a brit hadsereg különleges erői. Hírszerzési adatok szerint ugyanis a terroristavezér még tavaly Afganisztánból menekült az Arab-félszigeten lévő országba.
A brit hadsereg különleges erői, az SAS katonái Oszama bin Laden után kutatnak Jemenben, mivel új hírszerzési adatok azt sugallják, hogy az al-Kaida vezetője tavaly Afganisztánból az Arab-félszigeten lévő országba menekült - tudta meg amerikai védelmi illetékesektől a The Sunday Telegraph. Eközben a brit külügyminisztérium a hét végén a növekvő terrorveszélyre hivatkozva Jemen elhagyására szólította fel a brit állampolgárokat azután, hogy egy héttel korábbi felhívásában eltanácsolta a briteket a térségbe utazástól.

Bin Laden apjának szülőhelyén kutakodnak a katonák

A vasárnapi brit lap értesülései szerint az al-Kaida vezére utáni kutatás az elmúlt hetekben az afganisztáni-pakisztáni határról a Jemen délkeleti részén lévő Hadramawt térségére tevődött át. E térségben született bin Laden apja. Hírszerzési körökben egyre inkább általánossá válik az a vélemény, hogy Oszama bin Laden már tavaly novemberben elmenekült Afganisztánból az ópiumkereskedők útvonalán - Irán keleti részének érintésével a Beludzsisztáni-sivatagon keresztül - a pakisztáni Gwadar kikötőjébe. Onnan hajón Ománba, majd Jemenbe ment, ahol a helyi törzsek védelmét élvezi.

Jemen a terrorsitafészek?

Túl sok ablakot hagytunk nyitva. Nem tudtuk lezárni Pakisztán határát, nem követtük nyomon a hajózást, különösen az afganisztáni háború első napjaiban - mondta egy amerikai védelmi illetékes a brit lapnak. Közölte, az SAS katonái a térségben szerzett múltbeli tapasztalataik miatt vezető szerepet játszanak a terrorista vezér utáni kutatásban. Jemen egyike azon országoknak, ahol - feltevések szerint - az al-Kaida megpróbálja újrarendezni sorait.

A jemeni vezetés nem tartja ellenőrzés alatt az országot

A jemeni hivatalos vezetés nem képes ellenőrzése alatt tartani az ország nagy részét. A hadramawti törzs igen lojális a bin Laden-családhoz, és nagyon ellenséges a nyugattal szemben. Néhány tagja részt vett az amerikai Cole hadihajó ellen két éve Aden kikötőjében elkövetett robbantásos merényletben - emlékeztetett az újság.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az al-Kaida a múlt hónapban hasonló merényletet próbált végrehajtani egy francia hadihajó ellen a jemeni partok közelében. A terrorszervezet hat állítólagos tagját két hete ölték meg a térségben az amerikai hadsereg egyik robotfelderítő repülőgépével elkövetett támadásban.

Az al-Dzsazíra arab nyelvű televízió hosszú hónapok után a héten sugárzott először olyan üzenetet, amelyet Oszama bin Ladennek tulajdonítanak. Washingtoni kormányilletékesek pénteken közölték, hogy a térségben elfogták az al-Kaida egy magas rangú vezetőjét. Hírszerzési illetékesek a minap arról számoltak be, hogy egyre több olyan telefonbeszélgetést észlelnek a térségből, amelyek hasonlítanak a múlt év szeptember 11-i terrorista merényleteket megelőző időszak beszélgetéseire.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!