Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Öngyilkos lett a koronatanú

2003.07.19. 16:44
A brit rendőrség hivatalosan azonosította a tegnap elhunyt David Kelly holttestét. Feltételezések szerint a neves brit mikrobiológiai és fegyverszakértő lehetett a kormányt terhelő információk kiszivárogtatója. A férfit tegnap hallgatták ki az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében kezdett londoni parlamenti vizsgálatban.
David Kelly
Fotó: Epa/Johnny Green
Kelly csütörtök délután tűnt el oxfordshire-i otthonából; holttestére pénteken talált rá a rendőrség egy közeli erdős domboldalban. Szombati elemzések szerint a neves szakértő öngyilkossága a hat éve hatalmon lévő munkáspárti kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai válságát idézte elő.

Jogi vizsgálat indul

A Scotland Yard szóvivője szerint Kelly egy késsel felvágta bal csuklóját, és a seb miatti vérveszteség okozta halálát. A helyszínen megtalálták a kést is. A szóvivő közölte, hogy a rendőrség még nem talált arra utaló jeleket, hogy Kelly halálában más személynek szerepe lett volna.

Légifelvétel oxfordshire erdős részéről, ahol a professzor holtestét megtalálták
Fotó: Epa/David Jones
A szakértő halálának megerősítésével érvénybe lép a brit kormány azon előző nap tett ígérete, hogy független, parlamenten kívüli jogi vizsgálat indul a munkáspárti kormányt alapjaiban megrázó eset hátterének felderítésére. A brit miniszterelnöki hivatal péntek este közölte, hogy Kelly halálának hivatalos megerősítése esetén független jogi vizsgálat indul az eset körülményeinek kivizsgálására.

Az ellenzék azonban ennél jóval szélesebb körű jogi vizsgálatot követel, amely kiterjed az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési anyagok kormányzati kezelésének módjára. A Downing Street ezt a lehetőséget eddig rendre elvetette, a hivatal szerint az ügyben indult két parlamenti bizottsági vizsgálat elégséges a vitás kérdések tisztázására. A Kelly-ügy jogi vizsgálatát Észak-Írország volt főügyésze, Lord Hutton fogja vezetni.