Ágnes
-1 °C
2 °C

A koronatanú rejtélyes halála

2003.07.18. 15:28
Csak a holttestét találta meg David Kellynek a Scottland Yard. A kormány tömegpusztítófegyver-szakértője csütörtökön tűnt el. Blairék vádjai szerint Kelly volt a forrása a BBC sok vitát kiváltó, az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési jelentések "felturbózásáról" készült riportjának.
Ismeretlen körülmények között életét vesztette David Kelly, a brit kormány tömegpusztítófegyver-szakértője. Kelly csütörtök délután tűnt el southmoori otthonából.

David Kelly
"Egyelőre semmilyen eshetőséget nem zártunk ki" - nyilatkozta a BBC-nek Dave Purnell főfelügyelő, aki tisztában van az ügy kényes voltával.

Kelly a brit parlament az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos vizsgálatának egyik koronatanúja volt. A kormány azzal vádolta a szakértőt, hogy ő sugallta a BBC "hiteltelen és hazug" riportját a titkosszolgálati túlkapásokról.

Hirig

Andrew Gilligan, a BBC rádiójának munkatársa meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azzal vádolta Tony Blair kormányát, hogy tudatosan "feltúrbózták" az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos információkat, hogy ezzel meggyőzőbb indokot adjon a háborúhoz.

A BBC nem erősítette meg a kormány vádjait, az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság szerint a "legkevésbé sem valószínű", hogy tőle származott az információ.

A nagy túrázóként ismert Kelly csütörtök délután három körül tűnt el otthonából, családja éjfél előtt jelentette eltűnését. A rendőrség magyar idő szerint 10 óra 20 perckor találta meg holttestét Harrowdon Hill erdős részén, otthonától nyolc kilométerre.