Pongrác
12 °C
23 °C

Grúzia etnikai tisztogatással vádolja az oroszokat

2008.08.12. 20:05
Etnikai tisztogatás vádjával Grúzia pert indít Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.

Alekszandr Lomaja a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára elmondta, hogy Grúzia hollandiai nagykövete panaszt nyújtott be a Nemzetközi Bírósághoz Oroszország ellen, mert etnikai tisztogatást hajtott végre Grúziában 1993 és 2008 között.

E panasztól külön Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a Reuters hírügynökség telefonos megkeresésére közölte, hogy a Grúziához tartozó Dél-Oszétiával kapcsolatban érkeztek hozzá jelzések és elképzelhető, hogy előzetes vizsgálatot indít az ügyben. Részletekkel ugyanakkor nem szolgált.

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) államok egymás közti vitás ügyeiben jár el. Ez a testület hozott ítéletet a bős-nagymarosi vízi erőmű kérdésében Szlovákia és Magyarország között.

Az ICJ az ENSZ legfőbb jogi szerve. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az első olyan állandó bíróság, amely háborús bűnöket elkövető egyének felett ítélkezik. Hivatalosan 2002 nyarán kezdte meg munkáját, de mivel nem élvezi az Egyesült Államok, Oroszország és Kína támogatását, működése egyelőre csak lassan halad előre. A bíróságok székhelye a hollandiai Hágában van.