Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Konzervatív söprés a brit helyhatósági választásokon

2006.05.05. 10:17
A konzervatívok elsöprő győzelmét nem tudta megakadályozni, de legalább a második helyét megőrizte a brit helyhatósági választásokon a kormányzó Munkáspárt. A konzervatívok a 176 újraválasztott tanácsból 67-ben szerezték meg az irányítást.

A szerdai, a Munkáspárt vezetésében pánikot kiváltó belső felmérésekhez képest jól, összeségében mégis katasztrofálisan szerepelt a brit kormánypárt a csütörtöki helyhatósági választásokon. A csütörtöki Guardianban részletezett munkáspárti belső felmérés 400 képviselői hely és tizenhat tanács elvesztésével számolt. Ehhez képest a Munkáspárt végül csak 254 képviselői helyet, viszont 18 tanács vezetését bukta el.

Az eredmények

Konzervatív Párt: 1568 (+250) képviselő, 67 (+12) tanács
Munkáspárt: 1064 (-254) képviselő, 24 (-18) tanács
Liberális Demokrata Párt: 781 (+18) képviselő, 13 (+1) tanács
Egyéb pártok: 166 (-14) képviselő, 0 (+/-0) tanács
59 tanácsban egyik párt sem szerzett egyedül többséget.

Forrás: BBC

Bár a Munkáspárt belső felmérése azzal számolt, hogy az elmúlt hetek belpolitikai botrányai miatt elvándorló szavazók javarésze a liberális demokratákat erősíti majd, a valóságban a Munkáspárt veszteségei a konzervatívokat, a csütörtöki választások nagy nyerteseit erősítették. A népszerűségi versenyt pillanatnyilag vezető nagyobbik ellenzéki párt 250 képviselői hellyel szerzett többet, mint legutóbb, így összesen 1568 képviselői helyet és 67 önkormányzat vezetését szerezte meg. A konzervatívok 12 önkormányzatot szereztek meg a Munkáspárttól.

Az elmúlt hetekben javuló népszerűségű Liberális Demokrata Párt nem tudta szavazatokra váltani a szimpátiát. Mindössze 18 képviselői hellyel és egy önkormányzattal szereztek többet, mint a legutóbbi választáson, azaz a munkáspárti előrejelzéssel szemben mégsem sikerült második helyre felzárkózniuk a konzervatívok mögé.

Beváltak viszont a szélsőséges nacionalista Brit Nemzeti Párt megerősödését előrejelző jóslatok. A BNP megkétszerezte képviselői számát, csak Barkingban 11 képviselői helyet szereztek meg a Munkáspárttól. A kormánypárt amúgy is érzékeny veszteségeket szenvedett, buktak az amúgy erősségüknek számító Newcastle-ben, de több londoni kerületben is.

A csütörtöki szavazáson nem az összes önkormányzat mandátumát újították meg, csupán a helyi képviselők közel negyedéről és 176 helyi tanácsról döntöttek a szavazók.