Gerzson
-3 °C
3 °C

Szökésben a korrupt román politikus

2004.03.26. 14:42
A hatalom és a bűnüldözők cinkossága akadályozhatja a romániai korrupció felszámolását - írja az Adevarul. A lap szerint ennek újabb példája Gabriel Bivolaru szökése. A jelenlegi kormányfő szerint öt éve politikai okokból meghurcolt képviselő megszökött a többmillió dolláros sikkasztásért kiszabott ötéves börtönbüntetése elől.
Megszökött börtönbüntetése elől Gabriel Bivolaru, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt egykori parlamenti képviselője. Bivolarut sikkasztásért és okirat-hamisításért öt év börtönre ítélték.

A volt képviselő több millió dollárt emelt le a Román Fejlesztési Bank számláiról, tizennégy útlevelet és több banki iratot is meghamisított. Bivolarut öt éve fogták perbe.

Cinkos hallgatás

A vádemeléskor a jelenleg kormányon lévő PSD élvonalbeli emberei - így Adrian Nastase miniszterelnök és a párt három alelnöke, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc és Dan Ioan Popescu - szolidaritása jeléül a legfőbb ügyészségre vonult, és kérte az eljárás megszüntetését. Az akkor még ellenzékben lévő politikusok állították, hogy Gabriel Bivolaru politikai üldözés áldozata.

Az Adevarul című befolyásos politikai napilap szerint a jelenleg kormányon lévő politikusok most mélyen hallgatnak akkori támogatásukról, miközben a rendőrség "állítólag" teljes erőbedobással keresi a szökevényt. A lap szerint Bivolaru esete csak újabb példája annak, hogy eddig tucatjával csúsztak ki a rendőrség és az igazságszolgáltatás kezéből a nagystílű korrupció hírhedt főhősei. A lap szerint ez felveti a bűnüldözők cinkosságának a lehetőségét is.