Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Általánosságokat és ismert tényeket közöltek a britek bizonyítékként

2001.10.04. 20:17
A brit miniszterelnöki hivatal csütörtökön internetes oldalán nyilvánosságra hozta azoknak a dokumentumoknak egy részét, amelyek állítólag igazolják, hogy a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokért Oszama bin Laden a felelős. A neten bemutatott dokumentumok azonban csak háttérinformációkat, általánosságokat, és olyan tényeket tartalmaznak, amelyek már korábban is ismertek voltak: konkrét bizonyítékokat a britek "forrásaik védelme érdekében" nem mutatnak be.
Tony Blair brit miniszterelnök a parlament csütörtöki ülésén kijelentette: nincs kétsége Oszama bin Laden és az általa vezetett al-Kaida hálózat bűnössége felől. Az Egyesült Államok által átadott bizonyítékokat a parlamenti képviselők a parlament könyvtárában megtekinthetik, és egy részüket a brit miniszterelnöki hivatal oldalára is feltették.

A weben publikált dokumentum jórészt olyan háttérinformációkat és általánosságokat tartalmaz, mint az al-Kaida hálózat története és bin Laden múltja. Konkrét információkat, "a bin Laden bűnösségére utaló specifikus, szigorúan bizalmas természetű bizonyítékokat" azonban a hírszerzési források biztonságára hivatkozva nem közölnek a britek.

A főbb megállapítások a következők:

  • Az al-Kaida, amelyet Oszama bin Laden tíz évvel ezelőtt alapított és azóta is vezet, egy nemzetközi terrorista szervezet, amely dzsihádot folytat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen; bevallott célja amerikai állampolgárok meggyilkolása. A szervezet több, amerikai célpontok ellen végrehajtott támadásért felelősséget vállalt.
  • A terrortámadást végrehajtó 19 gépeltérítő közül 3 szoros kapcsolatban állt bin Ladennel, egyikük pedig érintett volt a kelet-afrikai nagykövetségek és a Cole hadihajó elleni támadásban.
  • A szeptember 11-i akció és az al-Kaida által korábban elkövetett terrorcselekmények jellegében hasonlóság fedezhető fel.
  • A szeptember 11-i támadás előtt nem sokkal bin Laden jelezte, hogy nagyobb támadásra készül az Egyesült Államok ellen, amelynek terveit egy szövetségese készítette el. Ezt megelőzőleg hosszú propagandakampányt folytatott a "keresztesek és a zsidók" ellen.
  • Bin Laden számos szövetségese szeptember 11-ét jelölte meg a támadás időpontjául.
  • Röviddel a támadás előtt bin Laden figyelmeztette közeli szövetségeseit, hogy szeptember 10-ig térjenek vissza Afganisztánba, ahol a szervezet központja 1996 óta van.
  • A konkrét bizonyítékok, amelyek bin Laden és társai bűnösségét közvetlenül bizonyítják, "túl érzékenyek ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzuk őket".