Emma
-2 °C
6 °C

Blair: Huszein eltávolítása áldás az iraki népnek

2003.03.21. 00:02
A brit kormányfő csütörtök este közölte, hogy már kedd éjjel kiadta a parancsot a brit erőknek a részvételre az iraki katonai akcióban. Tony Blair a nemzethez intézett tévébeszédében azt mondta: a brit haderő küldetésének célja Szaddám Huszein iraki elnök eltávolítása a hatalomból és az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelése.
Blair csütörtök esti, ötperces üzenetében elismerte, hogy a brit részvétel az iraki háborúban mélyen megosztotta a brit társadalmat. A katonai fellépés indokául a kormányfő azt mondta, hogy a hidegháború utáni új világot új veszély fenyegeti: a felfordulás és a káosz, amelyet szélsőséges terrorszervezetek, vagy olyan, tömegpusztító fegyverekkel bíró brutális diktatúrák bocsáthatnak rá, mint Irak. " Ezeket összeköti az a gyűlölet, amellyel életformánk, szabadságunk, demokráciánk iránt viseltetnek."

Blair kijelentette: félelmét azok az általa látott hírszerzési jelentések táplálják, amelyek azt valószínűsítik, hogy a terroristák és a diktatórikus államok egymásra találnak, és katasztrófát zúdítanak a világra. "A zsarnoki államok nem tisztelik az élet szentségét, a terroristák pedig egyenesen élvezetet lelnek az élet elpusztításában". Blair meggyőződése, hogy a terroristák és a diktatúrák jelentette veszély valós, sőt egyre növekszik, és különbözik mindazon hagyományos fenyegetésektől, amelyekkel Nagy-Britanniának valaha is szembe kellett néznie.

Blair szerint Iraknak az ENSZ fegyverellenőrei szerint is hatalmas mennyiségű vegyi és biológiai fegyveralapanyaga van, amelynek holléte nem ismert. Ebben a helyzetben két lehetőség között lehetett választani: vagy meghagyják Huszeint tömegpusztító fegyvereivel együtt a hatalomban, ami az iraki elnök rendkívüli megerősödését jelentené, vagy erővel leszerelik.

Blair szerint Huszein eltávolítása áldás lesz az iraki népnek. A kormányfő azt mondta, hogy a szövetségesek segíteni fogják Irakot a demokrácia felé vezető úton, az iraki olajjövedelmeket pedig egy olyan ENSZ-alapba helyezik, amelynek haszonélvezője kizárólag az iraki nép lesz.

Távolabbi tervek

Beszéde végén Tony Blair kitért arra, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a palesztin-izraeli válság megoldását is célul tűzte ki. A kormányfő szerint a fő cél Izrael biztonságos határainak, valamint az életképes palesztin államnak a megteremtése.