16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Blair teljesen visszavonul a politikától

2007.02.25. 16:39
Képviselői mandátumáról is lemond nyáron a brit miniszterelnök, öt évig nem szól bele a belpolitikai kérdésekbe, sőt ideje nagy részét külföldön tölti majd.

Képviselői mandátumáról is lemond a brit kormányfő azután, hogy az idén távozik miniszterelnöki tisztségéből - írta pártforrásokat idézve a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap.

Tony Blair, akire főleg az iraki háborút kísérő belpolitikai botrányok miatt a kormányzó Munkáspárton belül is erőteljes nyomás nehezedett mielőbbi távozása érdekében, már tavaly bejelentette, hogy az idei őszi éves pártkongresszus előtt lemond, jóllehet pontos dátumot nem közölt. Londoni politikai elemzők nyár közepét nevezik a legvalószínűbb időpontnak.

A hasonló esetekben szokásos brit parlamenti gyakorlat szerint Blair felült volna az alsóház hátsó padsoraiba, a kormányzati tisztség nélküli képviselők közé (innen a kabineten kívüli törvényhozók angol megjelölése, a "backbencher"), a News of the World vasárnap idézett munkáspárti forrásai szerint azonban a kormányfő képviselői mandátumát is vissza fogja adni.

A lap úgy tudja: Blair már korábban beleegyezett abba, hogy öt évig nem ártja bele magát belpolitikai kérdésekbe, szabad utat engedve utódjának, aki a brit sajtó tényszerű értesülései szerint - jóllehet ezt hivatalosan még senki nem jelentette be - Gordon Brown pénzügyminiszter lesz.

A News of the World szerint azonban Tony Blair "teljesen tiszta vizet akar önteni a pohárba", és közölte választókerületi pártszervezetének tagjaival, hogy a parlamentből is távozik, sőt az egyik Labour-forrás azt mondta: ideje javát az országon kívül fogja tölteni.

Az idén 53 éves Blair tíz éve áll a baloldali brit kormány élén, és a Labour történetében rekordot döntve egymás után háromszor vezette választási győzelemre a pártot. Azt azonban már hónapokkal a legutóbbi, 2005. májusi választások előtt bejelentette, hogy negyedszerre nem ő akarja vinni a zászlót.

A brit belpolitikában példátlan bejelentés azonnal találgatások azóta sem csillapodó özönét indította el Blair távozásának időpontjáról, szakértői vélemények szerint komoly mértékben aláásva a kormányfő vezetői fennhatóságát.

Az idei távozás tervét a brit miniszterelnök tavaly ősszel közölte, időpontot azonban akkor sem említett.

Az íratlan, de törvényerejű brit belpolitikai szokásjog alapján miniszterelnök és miniszter is csak az lehet, akinek képviselői mandátuma van az alsóházban. Így ha Blair valóban visszaadja képviselői megbízatását, az igen erőteljes jelzés lenne arra, hogy a kormánypolitika további bármilyen befolyásolásának látszatát is el akarja kerülni.  • Hírek
  • Hírek