Még a vádemelés előtt lemondatnák Blairt

2007.02.05. 11:52
Két közeli munkatársa letartóztatása után már Blairt is a vádemelés fenyegeti a Munkáspárt vezetői szerint. A pártban egyre hangosabbak azok, akik Blair mihamarabbi távozását követelik, hogy elkerülhessék a súlyos vereséget a májusi, skóciai, walesi és önkormányzati választásokon.

Vészforgatókönyv kidolgozását fontolgatják a Munkáspárt vezetői arra az esetre, ha a pénzért vett nemesség botrányban folyó nyomozás során Tony Blair ellen is vádat emelnének, írja a Guardian. Az ügyben nyomozó Scotland Yard az elmúlt hetekben Blair két közeli munkatársát – a kampánypénzeket kezelő Lord Levyt és a kormányzati kapcsolattartó Ruth Turnert – is őrizetbe vette.

A Guardiannak nyilatkozó munkáspárti források szerint Blairnek azonnal készen kell állnia távozása menetrendjével, ha az ügyészség vádat emelne, ez lehet ugyanis a kárcsökkentés egyetlen módja. Más vezetők legalább a vezetőváltás menetrendjét ki szeretnék már dolgozni.

A Guardian szerint ugyanakkor az szinte biztos, hogy Blair nem távozik a májusi, skóciai és walesi parlamenti, illetve brit önkormányzati választásokig. Pedig az ICM közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint immár a brit lakosság 56 százaléka azonnali távozását akarja.

Ugyan a Blair távozásáról eddig nyilvánosságra került forgatókönyvek szerint Blair májusban jelentheti be lemondásár a miniszterelnökségről és távozását a Munkáspárt éléről. A Guardian értesülései szerint azonban a kormányfő még nem kötelezte el magát a gondolat mellett, hogy közvetlenül a májusi választások után távozzon.

A pártvezetés szerint viszont kevés más lehetősége marad abban az esetben, ha az elmúlt hetekben őrizetbe vett munkatársai ellen vádat emelnek. "Ha még most bejelentené, hogy a választások után távozik, akkor [a májusi szavazáson] a választóknak nem kellene kiszorítaniuk a hatalomból" - villantotta fel a távozás bejelentésének taktikai okait a Guardiannak az egyik, neve elhallgatását kérő vezetőségi tag.  • Tippek
  • Hírek