Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még a vádemelés előtt lemondatnák Blairt

2007.02.05. 11:52
Két közeli munkatársa letartóztatása után már Blairt is a vádemelés fenyegeti a Munkáspárt vezetői szerint. A pártban egyre hangosabbak azok, akik Blair mihamarabbi távozását követelik, hogy elkerülhessék a súlyos vereséget a májusi, skóciai, walesi és önkormányzati választásokon.

Vészforgatókönyv kidolgozását fontolgatják a Munkáspárt vezetői arra az esetre, ha a pénzért vett nemesség botrányban folyó nyomozás során Tony Blair ellen is vádat emelnének, írja a Guardian. Az ügyben nyomozó Scotland Yard az elmúlt hetekben Blair két közeli munkatársát – a kampánypénzeket kezelő Lord Levyt és a kormányzati kapcsolattartó Ruth Turnert – is őrizetbe vette.

A Guardiannak nyilatkozó munkáspárti források szerint Blairnek azonnal készen kell állnia távozása menetrendjével, ha az ügyészség vádat emelne, ez lehet ugyanis a kárcsökkentés egyetlen módja. Más vezetők legalább a vezetőváltás menetrendjét ki szeretnék már dolgozni.

A Guardian szerint ugyanakkor az szinte biztos, hogy Blair nem távozik a májusi, skóciai és walesi parlamenti, illetve brit önkormányzati választásokig. Pedig az ICM közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint immár a brit lakosság 56 százaléka azonnali távozását akarja.

Ugyan a Blair távozásáról eddig nyilvánosságra került forgatókönyvek szerint Blair májusban jelentheti be lemondásár a miniszterelnökségről és távozását a Munkáspárt éléről. A Guardian értesülései szerint azonban a kormányfő még nem kötelezte el magát a gondolat mellett, hogy közvetlenül a májusi választások után távozzon.

A pártvezetés szerint viszont kevés más lehetősége marad abban az esetben, ha az elmúlt hetekben őrizetbe vett munkatársai ellen vádat emelnek. "Ha még most bejelentené, hogy a választások után távozik, akkor [a májusi szavazáson] a választóknak nem kellene kiszorítaniuk a hatalomból" - villantotta fel a távozás bejelentésének taktikai okait a Guardiannak az egyik, neve elhallgatását kérő vezetőségi tag.