Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Megvan Blair távozásának a dátuma

2006.09.06. 13:32
Másfél éve tartó találgatások után minden bizonnyal megvan Tony Blair távozásának időpontja. Ahogy azt a legtöbb politikai elemző már a visszavonulási szándék bejelentésekor valószínűsítette, Blair 2007 közepén adja át helyét utódjának, akinek így elég ideje marad saját profilja kialakítására, de nem fenyegeti az idő előtti elkopás veszélye.

Kevesebb mint egy éve maradt Nagy-Britannia miniszterelnökeként Tony Blairnek, jelentette a SkyNews a Sun bulvárlap értesüléseire hivatkozva. Tony Blair hivatala nem cáfolta a lap értesüléseit, miszerint Blair 2007. május 31-én mond le a Munkáspárt vezetéséről, július 26-án pedig hivatalosan is benyújtja lemondását a királynőnek.


Blair a jövő év közepén megy

Blair már a 2005-ös, a Munkáspárt történelmi, zsinórban harmadik győzelmével végződött választás előtt jelezte, hogy nem kívánja kitölteni megbízatását. Azóta folyamatos volt a találgatás, hogy mikor mond majd le posztjáról, de Blair csak titkolózott.

Politikai elemzők ugyanakkor már a bejelentéskor a 2007 májusi időpontot valószínűsítették, mert így utódjának - akiről hivatalosan nyolchetes párton belüli választási folyamat dönt majd, de minden valószínűség szerint régi harcostársa, Gordon Brown pénzügyminiszter örökli majd posztját - elég ideje maradna saját politikai profilja kiépítésére és a Munkáspárt felkészítésére a következő választás előtt. A brit rendszerben a kormányfő jelöli ki a választás időpontját az előző választást követő 4-5. évben.

A Blair távozásával kapcsolatos pletykák kedden kaptak új lendületet, amikor a második legnagyobb brit bulvárlap, a Daily Mirror "szenzációs" dokumentumot hozott nyilvánosságra, mely szerintük Blair távozásának konkrét programja volt. Maga a dokumentum túl sok érdekességet nem tartalmazott, a leginkább iskolai dolgozatnak tűnő tervezet szerint Blair médiakampánnyal fog búcsúzni, melynek célja nem is annyira államférfiúi képének felépítése, hanem a Munkáspárt és a blairizmus eszméjének újbóli népszerűsítése lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!