Bernadett
0 °C
4 °C

Az EU kezdeményezi a terroristák számláinak befagyasztását

2001.10.02. 16:33
Az USA után az EU is kezdeményezte a terrorizmus támogatásával gyanúsítható szervezetek, illetve személyek javainak befagyasztását. Eközben a NATO állandó tanácsa úgy döntött, az USA egyértelműen bizonyította azt, hogy a terrortámadások mögött bin Laden és az al Kaida terrorszervezet áll.
Az Egyesült Államok példáját követve kedden az Európai Unió is kezdeményezte 27 olyan szervezet, illetve személy javainak a befagyasztását, amelyek, illetve akik a terrorizmus támogatásával vagy finanszírozásával gyanúsíthatók. Brüsszeli források szerint EU-tagországok eddig összesen mintegy 92 millió dollárnak megfelelő aktívákat fagyasztottak be, ebből Nagy-Britannia 88,4 milliót, Franciaország 2,2 milliót, Németország pedig 1,2 milliót. Magyarország is készül egy olyan törvény-módosításra, amely a hazánkban lévő pénzmosásokat felszámolná.

A NATO állandó tanácsa kedden úgy döntött, hogy az Egyesült Államok immár egyértelmű bizonyítékokkal szolgált arra, hogy a példátlan terrortámadásokat külső erők intézték nagyvárosai ellen. George Robertson főtitkár kijelentette, hogy a támadást a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye alapján kell kezelni. Eszerint valamelyik szövetségest támadás éri, azt valamennyiük elleni támadásnak tekintik.

Az USA bemutatta bizonyítékait szövetségeseinek

Francis Taylor amerikai NATO-nagykövet bizonyítékokat mutatott be, amelyek alátámasztják, hogy a támadásokat Oszama bin Laden és az al-Kaida nevű terrorszervezet szervezte és hajtotta végre. Igazolják azt is, hogy milyen egyéb terrorista tevékenységet folytat a szervezet és milyen kapcsolatok fűzik pártfogójához, az afganisztáni tálib rendszerhez. Az amerikai kormány a szövetségesek kormányainak is bemutatta a bizonyítékokat.

A tálibok eljátszották utolsó esélyüket is Oszama bin Laden átadására, és most katonai csapásokkal kell szembenézniük - hangzott el Tony Blair brit kormányfő felszólalásában kedden, a Munkáspárt brightoni konferenciáján.

Blair figyelmeztetett: a tálibok hadserege és infrastruktúrája bánja, hogy nem működtek együtt az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, és nem adták át a szeptember 11-i amerikai terrortámadások fő gyanúsítottját, a szaúdi milliárdos bin Ladent. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az elmúlt napokban többször hangsúlyozták, hogy konkrét bizonyíték van kezükben bin Laden bűnösségéről.

A Pamírban bujkál bin Laden?

A tálibok vasárnap - ellentmondó állítások sorozata után - elismerték, hogy bin Laden a "kezükben van", de nem szándékoznak kiadni. Pakisztáni sajtóértesülések szerint a terrorista az Afganisztán észak-keleti részén fekvő Pamír-hegységben rejtőzik.

Tony Blair szerint a katonai válaszcsapás "emléket állít a szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak". A miniszterelnök hozzátette: mindent megtesznek majd, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat. Pervez Musarraf tábornok, Pakisztán elnöke egy CNN-nek adott interjúban maga is úgy vélekedett, hogy küszöbön áll a támadás.

További jeleként annak, hogy ez csak napok kérdése, hétfőn George W. Bush amerikai elnök is figyelmeztetett: az Egyesült Államok hadserege készen áll a harcra. Az Arab-tenger és a Perzsa-öböl térségében jelenleg 29 ezer amerikai és 23 ezer brit katona tartózkodik, valamint két amerikai és egy brit repülőgép-hordozó, számos más hadihajó és repülőgép.

Katonai elemzők és fehér házi tisztviselők korábban azt mondták, hogy aligha lesz nagyszabású invázió vagy bombázás, hisz Afganisztánban alig vannak célpontok, a szárazföldi harc pedig rendkívül nehézkes. Elszigetelt csapásokról és célzott támadásokról lehet csak szó, mondták.

Készülnek a tálibok is

Közben a tálibok is készülnek a háborúra: vasárnap a fanatikus iszlámista rezsim vezetése mozgósítást rendelt el, és figyelmeztette az Egyesült Államokat: ha meg meri támadni Afganisztánt, úgy jár, mint az oroszok. A Szovjetunió 1979 és 1989 közt sikertelen háborút vívott az afgán mudzsahedínek ellen.

A pénzszűkében levő tálibok állítólag még ópiumkészleteiket is kiárusítják. A La Razón spanyol lap ENSZ-jelentésre hivatkozó cikke szerint soha nem látott mértékben megnőtt az ópium forgalmazása az afgán-pakisztáni határon. Bár a tálib kormány hivatalosan tiltja az ópiumtermesztést, senki sem kételkedik benne, hogy a kabuli kormány "benne van" a kábítószer-kereskedelemben - írta keddi számában a spanyol lap.

Ellenzéki szervezkedés

Folyik a tálibok ellenzékének egyezkedése is: Rómában hétfőn megegyezés született az Afganisztán északi részét ellenőrző Északi Szövetség és az afgán exkirály, Zahír sah közt. Magas rangú amerikai tisztviselők korábban jelezték, hogy bár nem törekednek a tálib rezsim megbuktatására, nem is volna ellenükre a fanatikus iszlámisták bukása. Kongresszusi képviselők többször találkoztak az ellenzék vezetőivel, és támogatást ígértek az Északi Szövetségnek.

Segély a menekülteknek

Amerika és az ENSZ megkezdte az Afganisztánnak szánt rendkívüli segélyek eljuttatását a térségbe. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a szárazság és háború sújtotta országban több mint hétmillió embert fenyeget éhínség, és nyomorúságos a szövetséges támadás elől menekülő, Pakisztán határán rekedt menekültek helyzete is. A térségből több más ország is küld segélyeket.