Auguszta
-4 °C
2 °C

Bin Laden a Pamírban bujkál

2001.10.02. 09:33
Pakisztáni lapértesülés szerint az Egyesült Államok egyre jobban meg van győződve arról, hogy Oszama bin Laden, a szeptember 11-i amerikai terrormerényletek legfőbb gyanúsítottja a Pamír hegység nehezen megközelíthető afganisztáni részében, a Tádzsikisztán, Kína és Pakisztán által határolt keskeny övezetben bujkál.
Egészen a múlt hétig az egész világ azt gondolta, hogy a dúsgazdag terrorvezér elhagyta a dél-afganisztáni Kandahár tartományt és az ország középső részében fekvő Uruzgán tartomány barlangjaiba vetette be magát.

A The News című pakisztáni újság kedden megbízható forrásokra hivatkozva viszont azt írta: megdőlni látszik ez a teória, és elsőként az oroszok jelezték, hogy bin Laden a Pamír rejtett zugaiba vonult vissza. A napilap úgy tudja, hogy az orosz titkosszolgálatok átadták amerikai partnereiknek a térségben járható útvonalakról készült térképeiket.

Bin Ladennek támaszpontja van a hegységben

A Pamír hegység - amelynek legmagasabb csúcsai elérik a 7500 métert - rendkívül fontos stratégiai terület, nagyon nehezen közelíthető meg, és legnagyobb része Tádzsikisztánban fekszik. A Pamír afganisztáni területén csak kirgiz nomádok és a síitákhoz tartozó iszmailiták élnek.

Afganisztán szovjet megszállásának (1979-1989) idején a szovjet csapatok támaszpontokat húztak fel a Pamírban is, és a The News értesülése szerint bin Laden rátette a kezét az egyik ilyen bázisra.

Washington is tudja, hol van a terroristavezér

A londoni Guardian szerint az amerikai és a brit hírszerzésnek tudnia kell, hogy hol tartózkodik Oszama bin Laden, miután állítólag a múlt héten Kabulban látták a szaúdi terroristavezért.

A lap jól értesült forrásokra hivatkozott, és úgy vélekedett, hogy Washington és London feltehetően többet tud bin Laden hollétéről, mint amit a közelmúltban elismertek. Az azonban nem világos - írta a Guardian - hogy vajon az amerikai kémműholdakkal sikerült felfedezni a szeptember 11-i merényletek fő gyanúsítottját, vagy pedig a tálibokhoz közelálló pakisztáni titkosszolgálat, az ISI informátorától származik a hír.