Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az amerikai külügy falazott a lövöldöző biztonságiaknak Irakban

2007.10.02. 16:22
Bár a Blackwater USA főnökét csak kedden hallgatják meg, az iraki lövöldözések miatt vizsgált biztonsági cég ügyében kutakodó demokrata politikusok már most az amerikai külügyminisztériumot vádolják a botrány eltusolásával. Az amerikai törvényhozók jelentése szerint a biztonságiak általában kérdés nélkül tüzeltek mozgó járműveikből, majd segítségnyújtás nélkül hagyták el a helyszínt.

Az amerikai külügyminisztérium tevőleges segítségével tusolta el eddig a botrányokat a Blackwater USA biztonsági cég, állítják az amerikai törvényhozás Kormányzati Ellenőrzési Bizottságának (HCOGR) demokrata tagjai. A Blackwater eddig 832 millió dollárt zsebelt be a külügytől biztonsági szolgáltatásokért, amiket főként Irakban nyújtott, írja a New York Times egy a birtokába került kongresszusi jelentésre hivatkozva.

A Blackwater konvoja Bagdadban

Nem álltak meg kérdezősködni

És itt vétett is a legtöbbet, legalábbis amerikai katonai parancsnokok, iraki politikusok és immár a demokrata törvényhozók szerint is. A cégre egy szeptember 16-i bagdadi incidens irányította rá a figyelmet. Ekkor a Blackwater fegyveresei nyolc irakival végeztek egy piacon tisztázatlan körülmények között.

A HCOGR demokrata tagjainak hétfői részjelentése szerint a Blackwater USA alkalmazottai legalább kétszáz lövöldözésbe keveredtek bele Irakban 2005 óta, a legtöbb esetben mozgó autóból nyitottak tüzet kérdezés nélkül. A lövöldözések helyszínéről általában anélkül távoztak, hogy összeszámolták volna a halottakat és ellátták volna a sebesülteket.

A részjelentés szerint a Blackwater tevékenységét az amerikai külügyminisztérium fedezte, két esetben is kártérítést hagytak jóvá iraki áldozatok panaszos családainak a botrányok elkerülése végett. A Blackwater egyik fegyverese pedig külügyi segítséggel hagyhatta el titokban Irakot 36 órával azután, hogy szenteste részegen agyonlőtte az egyik iraki alelnök testőrét.

A szeptember 16-i bagdadi lövöldözés nagy felháborodást váltott ki az iraki politikusokban, akik borították a bilit. Több amerikai katonatiszt is csatlakozott hozzájuk a lövöldözős kedvű biztonsági szolgálat bírálatában.

A bagdadi lövöldözés után már a külügyminisztérium sem várhatott tovább, a New York Times beszámolója szerint három különböző vizsgálatot is folytat a cég ellen, ami ellen immár az FBI is nyomozást indított.

Előbb lőttek

A HCOGR pedig kedden meghallgatta a Blackwater vezetőit, köztük a sajtó elől általában rejtőzködő egykori kommandóst, Erik Prince cégalapítót is. A New York Times birtokába került részjelentés szerint a demokrata bizottsági tagok meggyőződése, hogy a Blackwater megsértette a szabályokat.

A demokrata törvényhozók megállapították, hogy bár a szerződések szerint a Blackwater munkatársai csakis vészhelyzetben használhatták volna fegyvereiket, a gyakorlatban viszont inkább az elöbb lőj, aztán kérdezz elvet vallották. A blackwateresek emellett amerikai katonai alakulatok oldalán is harcba szálltak úgy, hogy erről a katonákat előtte senki sem értesítette. A jelentés két esetet is említ erre - pedig a szerződés ezt is határozottan tiltotta.

Erik Prince a meghallgatáson kiállt cége alkalmazottjai mellett. Ragaszkodott ahhoz, hogy a Blackwater zsoldosaira lőttek az irakiak, mielőtt ők viszonozták a tüzet. Prince nem beszélt a többi incidensről, de hangsúlyozta, hogy munkatársai rendkívül nehéz, életveszélyes helyzetben állnak helyt, és a háború kezdete óta harminc zsoldos vesztette életét Irakban. Ennek ellenére az őrzésükre bízott személyek közül senki sem halt meg, ami azt jelzi, hogy jól végzik munkájukat, mondta a Blackwater alapítója.

Az ügyben a keddi meghallgatás mellett további törvényhozási vizsgálatok is várhatóak, hiszen hétfőn a szenátus nagy többséggel, 92-3 arányban igent mondott az Irakban és Afganisztánban szolgáló civil szerződésesek tevékenységét kivizsgáló független bizottság felállítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!