Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikai külügy falazott a lövöldöző biztonságiaknak Irakban

2007.10.02. 16:22
Bár a Blackwater USA főnökét csak kedden hallgatják meg, az iraki lövöldözések miatt vizsgált biztonsági cég ügyében kutakodó demokrata politikusok már most az amerikai külügyminisztériumot vádolják a botrány eltusolásával. Az amerikai törvényhozók jelentése szerint a biztonságiak általában kérdés nélkül tüzeltek mozgó járműveikből, majd segítségnyújtás nélkül hagyták el a helyszínt.

Az amerikai külügyminisztérium tevőleges segítségével tusolta el eddig a botrányokat a Blackwater USA biztonsági cég, állítják az amerikai törvényhozás Kormányzati Ellenőrzési Bizottságának (HCOGR) demokrata tagjai. A Blackwater eddig 832 millió dollárt zsebelt be a külügytől biztonsági szolgáltatásokért, amiket főként Irakban nyújtott, írja a New York Times egy a birtokába került kongresszusi jelentésre hivatkozva.

A Blackwater konvoja Bagdadban

Nem álltak meg kérdezősködni

És itt vétett is a legtöbbet, legalábbis amerikai katonai parancsnokok, iraki politikusok és immár a demokrata törvényhozók szerint is. A cégre egy szeptember 16-i bagdadi incidens irányította rá a figyelmet. Ekkor a Blackwater fegyveresei nyolc irakival végeztek egy piacon tisztázatlan körülmények között.

A HCOGR demokrata tagjainak hétfői részjelentése szerint a Blackwater USA alkalmazottai legalább kétszáz lövöldözésbe keveredtek bele Irakban 2005 óta, a legtöbb esetben mozgó autóból nyitottak tüzet kérdezés nélkül. A lövöldözések helyszínéről általában anélkül távoztak, hogy összeszámolták volna a halottakat és ellátták volna a sebesülteket.

A részjelentés szerint a Blackwater tevékenységét az amerikai külügyminisztérium fedezte, két esetben is kártérítést hagytak jóvá iraki áldozatok panaszos családainak a botrányok elkerülése végett. A Blackwater egyik fegyverese pedig külügyi segítséggel hagyhatta el titokban Irakot 36 órával azután, hogy szenteste részegen agyonlőtte az egyik iraki alelnök testőrét.

A szeptember 16-i bagdadi lövöldözés nagy felháborodást váltott ki az iraki politikusokban, akik borították a bilit. Több amerikai katonatiszt is csatlakozott hozzájuk a lövöldözős kedvű biztonsági szolgálat bírálatában.

A bagdadi lövöldözés után már a külügyminisztérium sem várhatott tovább, a New York Times beszámolója szerint három különböző vizsgálatot is folytat a cég ellen, ami ellen immár az FBI is nyomozást indított.

Előbb lőttek

A HCOGR pedig kedden meghallgatta a Blackwater vezetőit, köztük a sajtó elől általában rejtőzködő egykori kommandóst, Erik Prince cégalapítót is. A New York Times birtokába került részjelentés szerint a demokrata bizottsági tagok meggyőződése, hogy a Blackwater megsértette a szabályokat.

A demokrata törvényhozók megállapították, hogy bár a szerződések szerint a Blackwater munkatársai csakis vészhelyzetben használhatták volna fegyvereiket, a gyakorlatban viszont inkább az elöbb lőj, aztán kérdezz elvet vallották. A blackwateresek emellett amerikai katonai alakulatok oldalán is harcba szálltak úgy, hogy erről a katonákat előtte senki sem értesítette. A jelentés két esetet is említ erre - pedig a szerződés ezt is határozottan tiltotta.

Erik Prince a meghallgatáson kiállt cége alkalmazottjai mellett. Ragaszkodott ahhoz, hogy a Blackwater zsoldosaira lőttek az irakiak, mielőtt ők viszonozták a tüzet. Prince nem beszélt a többi incidensről, de hangsúlyozta, hogy munkatársai rendkívül nehéz, életveszélyes helyzetben állnak helyt, és a háború kezdete óta harminc zsoldos vesztette életét Irakban. Ennek ellenére az őrzésükre bízott személyek közül senki sem halt meg, ami azt jelzi, hogy jól végzik munkájukat, mondta a Blackwater alapítója.

Az ügyben a keddi meghallgatás mellett további törvényhozási vizsgálatok is várhatóak, hiszen hétfőn a szenátus nagy többséggel, 92-3 arányban igent mondott az Irakban és Afganisztánban szolgáló civil szerződésesek tevékenységét kivizsgáló független bizottság felállítására.