László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közös amerikai-iraki vizsgálat a Blackwater-ügy nyomán

2007.09.19. 22:00
Az iraki hatóságok visszavonták annak az amerikai biztonsági cégnek a működési engedélyét, amelynek munkatársai egy bagdadi lövöldözés során ártatlanokat is megöltek. A cég az amerikai diplomaták biztonságáért felelt eddig Irakban, a vizsgálatot közösen végzik a két ország hatóságai.

Közös amerikai-iraki vizsgálat indul annak az amerikai biztonsági cégnek az ügyében, amelynek fegyveresei egy hét végi bagdadi lövöldözés során több ártatlan iraki polgári lakost lelőttek - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium szerdán.

Bevont működési engedély

Az amerikai diplomaták biztonságáért felelős Blackwater cég működési engedélyét az iraki hatóságok bevonták, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn telefonon fejezte ki sajnálkozását Núri al-Máliki iraki miniszterelnöknek az ártatlan polgári áldozatok miatt.

A bagdadi amerikai nagykövetség közlése szerint a Blackwater testőrei helyesen jártak el, amikor egy autóba rejtett pokolgép működésbe lépett egy hivatalos konvoj mellett. Más források úgy tudják, hogy a biztonsági fegyveresek vaktában lövöldözni kezdtek, amikor kocsijaik közelében aknavetőgránátok csapódtak be.

A Blackwater ragaszkodik ahhoz a verzióhoz, hogy testőrei az amerikai diplomaták biztonságát fenyegető fegyveres felkelők tüzét viszonozták.

Eltérő adatok az áldozatok számáról

Amerikai közlés szerint 11 ember halt meg a lövöldözésben, a bagdadi védelmi minisztérium viszont 20 halottról tud. Az iraki belügyminisztérium jelentése szerint a Blackwater helikoptere is tüzet nyitott, amit viszont a biztonsági cég tagad. Egyes iraki szemtanúk szerint a Blackwater emberei ok nélkül lövöldözni kezdtek az irakiakra, amikor a diplomáciai konvoj közlekedési dugóba szorult egy iraki katonai ellenőrzési pont előtt.

Núri al-Máliki szerdán kijelentette: nem engedi, hogy "hidegvérrel gyilkolják polgárainkat". Azt "javasolta" az amerikai nagykövetségnek, hogy mondja fel a Blackwater szolgálatait.

Tom Casey helyettes amerikai külügyi szóvivő szerdán nem kommentálta a vasárnapi eset körülményeit, de azt mondta: nemcsak a Blackwater-ügyet vizsgálják meg, hanem általánosságban is áttekintik a diplomáciai mozgások biztonsági kérdéseit is. A bagdadi amerikai nagykövetség kedd óta megtiltotta diplomatáinak és polgári alkalmazottainak, hogy közúton elhagyják a védett "zöld zóna" területét. A Blackwater egyike annak a három magáncégnek, amelyik ellátja Irakban az amerikai diplomaták biztosítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!