Gyöngyi
4 °C
14 °C

Hazaértek a bolgár ápolónők

2007.07.24. 07:08
Egy francia gép fedélzetén Szófiába tartanak a Líbiában háromszor is halálra ítélt bolgár ápolónők. A nővéreket líbiai gyerekek szándékos megfertőzésével vádolták egy koncepciós perben, aminek a célja többmilliárd dollárnyi kártérítés kizsarolása volt.

Több mint nyolcévi fogság után elhagyták Líbiát, s egy francia gépen Bulgáriába tartanak a Líbiában háromszor is halálra ítélt, végül jogerősen csak életfogytiglani börtönnel büntetett bolgár ápolónők és az időközben bolgár állampolgárságot nyert palesztin orvos társuk.

Naszja Nenova, Valja Cservenyaska és Krisztiana Valcseva bolgár ápolónők beszélgetnek Asraf Hadzsúdzs palesztin orvossal a tripoli bíróságon 2007. április 22-én

A bolgár külügyminisztérium megerősítette, hogy az egészségügyi dolgozók elhagyták Líbiát. A tárca tájékoztatása szerint az ápolónők gépe már le is szállt Szófiában, ahol a bolgár államfő azonnal kegyelmet adott nekik.

Az ápolónőkkel együtt Szófiába várják Benita Ferrero-Waldnert, az EU külügyi biztosát és Cécilia Sarkozyt, a francia államfő feleségét is, akik Claude Guéant-nal, az Elysée-palota főtitkárával együtt hétfőn Tripoliban tárgyaltak, közreműködve az ügyben mindvégig ártatlanságukat hangoztató egészségügyi dolgozók kiszabadulásában.

Az öt ápolónőt és az orvost a líbiai hatóságok több száz gyermek szándékos megfertőzésével vádolták. Valójában a bengázi gyermekkórházban még azelőtt tört ki AIDS-járvány, hogy a bolgár ápolónők munkába álltak volna. A per viszontagságairól bővebben.

Ez az apróság azonban nem akadályozta meg Líbiát abban, hogy példa nélküli állami zsarolásra használja az ügyet. Líbia ugyanis többmilliárd dolláros kártérítést próbált kizsarolni a nyilvánvalóan ártatlanul, koncepciós perben halálra ítélt bolgárok szabadulása fejében Bulgáriától és az EU-tól.

A terv azonban kudarcot vallott, legalábbis az ügyben közvetítő Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök keddi nyilatkozatában határozottan tagadta, hogy akár az EU, akár Franciaország fizetne Líbiának.

Mohammed Abder-Rahmán Salgam líbiai külügyminiszter szerint viszont mind az Európai Unió, mind pedig Franciaország hozzájárult anyagilag a HIV-vírussal fertőzött líbiai gyerekek családjainak fizetett kárpótláshoz.

A nyolc éve raboskodó ápolónők családjai egyébként valamit megsejthettek, hétfő éjszaka valamennyien a szófiai reptérre mentek várakozni. Úgy értesültek, hogy szeretteik még az éjszaka hazaérkezhetnek.