Valér
-2 °C
0 °C

Szófia visszavonta Kadhafi kitüntetését

2007.05.16. 13:39
Az 1978-ban adományozott elismerést most egyhangú döntéssel vonta vissza a szófiai önkormányzat, tiltakozásul az ellen, hogy ártatlanul ítéltek halálra Líbiában öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvos társukat. A vád: szándékosan fertőztek meg többszáz gyereket egy kórházban.

Szófia közgyűlése szerdán visszavont egy kommunista időkben odaítélt kitüntetést Moamer el-Kadhafi líbiai vezetőtől.

A bolgár főváros becsületrendjének arany fokozatát még 1978-ban adományozták Kadhafinak, egy bulgáriai látogatása idején, amikor Líbia a legfontosabb fejlődő világbeli kereskedelmi partnere volt a szocialista táborhoz tartozó Bulgáriának.

A városháza szóvivőjének közlése szerint a szófiai közgyűlés képviselői szerdán egyhangúlag hagyták jóvá Bojko Boriszov polgármester javaslatát, amely leszögezte, hogy "a kitüntetés nem lehet olyan valaki birtokában, aki ártatlanokat bántalmaz", tiltakozásul az ellen a halálos ítélet ellen, amelyet szándékos AIDS-fertőzés vádjával mondtak ki öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra az észak-afrikai országban.

A bolgár ápolónőket és palesztin orvostársukat 1999 óta tarjták fogva, és 2004 májusában ítélték halálra Líbiában azzal a váddal, hogy egy bengázi kórházban több mint négyszáz gyereket fertőztek meg szándékosan az AIDS-t okozó HIV-vírussal. A fellebbviteli bíróság 2006-ban helybenhagyta halálbüntetésüket, annak ellenére, hogy nemzetközi szakértők bizonyítékai szerint a HIV-vírus már a hat vádlott megjelenése előtt is pusztított a kórházban a siralmas higiéniai körülmények miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!