Viola
-5 °C
-2 °C

Sarkozy a bolgár ápolók érdekében tárgyal

2007.05.13. 17:54
Francia lapértesülés szerint Sarkozy csapata a Líbiában halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében tárgyalt. A megválasztott francia elnök magas rangú líbia küldöttséggel tárgyal.

Nicolas Sarkozy megválasztott francia államfő csapata magas rangú líbiai politikusokból álló küldöttséggel tárgyalt Párizsban a halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében - értesült párizsi diplomáciai forrásokból a Le Journal du Dimanche című vasárnapi francia újság. A neve elhallgatását kérő diplomata a tárgyalásokat "pozitívnak" ítélte meg.

Elnökké választását követő beszédében Nicolas Sarkozy kijelentette: "Franciaország a bolgár ápolónők mellett lesz". A Le Journal du Dimanche értesülése szerint Líbia az elmúlt hetekben "különböző jeleket" küldött, hogy szeretné az ügyet Franciaország segítségével lezárni. A héten Párizsba látogatott líbiai vezetők személyesen ismerik Sarkozyt, akivel többször tárgyaltak a földközi-tengeri térség belügyminiszteri találkozóin - írta a párizsi lap.

Az öt bolgár ápolónőt és egy palesztin orvost 1999 óta tarják fogva és 2004 májusában ítélték halálra Líbiában azzal a váddal, hogy egy bengázi kórházban több mint négyszáz gyereket fertőztek meg szándékosan a gyógyíthatatlan AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal, konzervált vérkészítmények révén. A fellebbviteli bíróság 2006-ban helybenhagyta a halálbüntetést.

Nemzetközi szakértők bebizonyították, hogy a HIV-vírus már a hat vádlott megjelenése előtt is pusztított a kórházban a siralmas higiéniai körülmények miatt. Az Európai Parlament januárban felszólította Líbiát, hogy érvénytelenítse a halálos ítéletet és járuljon hozzá az ügy gyors megoldásához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!