Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az egymilliárd dolláros elnökjelölt

2007.05.15. 17:38
Eddig sem tűnt izgalommentes a 2008-as amerikai választás, hiszen hosszú idő óta először a republikánus és a demokrata pártban is nyílt a jelöltségért folyó verseny. A képet most Michael Bloomberg bonyolíthatja tovább, aki független jelöltként egymilliárd dolláros kampánybüdzsével szállna versenybe.

Eddig sosem látott összeget, akár egymilliárd dollárt (közel kétszázmilliárd forintot) költene elnökválasztási kampányára New York multimilliárdos polgármestere, Michael Bloomberg, írja a Washington Times. Az 5,5 milliárd dolláros vagyonnal bíró Bloomberg nem pártja, a republikánusok színeiben, hanem független jelöltként indulna, így a költséges előválasztási időszakot is megúszhatná.

Ha Bloomberg komolyan gondolja az indulását, ekkora ráfordítással komoly esélyessé is válhat. Összehasonlításképpen, George W. Bush a 2004-es választási kampányban nagyjából háromszázmillió dollárt költött el. Ráadásul az is Bloomberg malmára hajthatja a vizet, hogy a Republikánus Pártban hárman is jó eséllyel pályáznak a jelöltségre, ami megoszthatja a párt szavazóit.

A fiskális konzervatív, szociális liberális - azaz a klasszikus amerikai republikánus hagyományhoz közel álló - Bloomberg ráadásul a demokratáktól is elcsíphet szavazatokat.

"Bloomberg egy felpumpált Ross Perot" - hasonlította az 1992-es választások pártonkívüli jelöltjéhez a New York-i polgármestert Michael Toner, az amerikai választási bizottság egykori elnöke. A texasi milliárdos Perot uugyan elbukott, de Bill Clinton jelentős részben neki köszönheti, hogy a szavazatok 43 százalékával megnyerhette az elnökválasztást a regnálló elnök, az idősebb George Bush ellen.

Bloomberg a Washington Times szerint már találkozott is Ross Perot régi tanácsadóival, hogy informálódjon a pártonkívüli jelöltség mibenlétéről. Ráadásul a Timesnak neve elhallgatását kérve nyilatkozó bizalmasa szerint Bloomberget már meg is keresték John McCain kampánystábjának tagjai, akik a bizalmas szerint inkább állnának az esélyesebbnek vélt milliárdos mellé.

A Washington Times szerint Bloomberget a demokraták és a republikánusok is nagy veszélynek tartják saját jelöltjeikre nézve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!