Viola
-6 °C
-2 °C

Obamához pártolnak Bush kiábrándult hívei

2007.05.07. 13:46
Republikánus fülekbe duruzsol Barack Obama. A védelmi költségvetés és a hadsereg megerősítéséről, valamint a terror elleni háború folytatásáról tartott beszéde a neokonzervatív mozgalom szellemi vezérét is meggyőzte, Bush egyetemi cimborája és üzleti partnere pedig már nyilvánosan is mellé állt.

Tom Bernstein már az egyetemen George W. Bush csoporttársa volt, együtt vették meg a Texas Rangers baseballklubbot is. 2004-ben összesen 52 000 (csaknem tízmillió forinttal) támogatta Bush újraválasztási kampányát. Most Barack Obamát, a demokraták afroamerikai elnökaspiránsát támogatja, írja a londoni Times.

Bush kampánystratégája is

És nem ő az egyetlen csalódott republikánus, aki az Egyesült Államok első, valóban esélyes fekete elnökjelöltje mellé állt, függetlenül attól, hogy ő éppen demokrata. Matthew Dowd, Bush 2004-es elnökválasztási kampányának egyik fő stratégája is, aki kiábrándult az iraki háborúból, így a republikánus pártból is. Dowd hivatalosan még egyik jelöltet sem támogatja, de mint mondja, egyedül Obama szimpatikus neki. Benne látja ugyanis az esélyt a megosztott nemzet egyesítésére.

A Times szerint Dowd és Bernstein kiállása annyira nem is meglepő. Bernstein régóta az emberi jogok harcosa, Obama leginkább a darfúri menekültekért folytatott kampányával nyerhette meg magának. Dowd háborúellenességét pedig csak fokozhatta, hogy arabul is beszélő fiát hamarosan Irakba küldhetik.

A neokonzervatív demokrata

Az igazi meglepetés, hogy Robert Kagan, az első elnöki ciklusban teljes vállszélességgel Bush mellé álló neokonzervatív mozgalom szellemi vezére is kiállt Obama mellett. Kagan ugyan pillanatnyilag John McCain republikánus jelölt támogatója, aki az iraki háború folytatásának a híve.

De nemrég Kagan cikket publikált a Washington Postban, ahol nagyon megdícsérte Obamát a Glonális Ügyek Chicagói Tanácskozásán elmondott beszédéért. Joggal, hiszen Obama gyakorlatilag hitet tett a neokonzervatív alapeszmék mellett a fórumon.

Az iraki háborút amúgy elutasító demokrata jelölt a védelmi költségvetés növelésére, 65 000 új katona és 27 000 új tengerészgyalogos szerződtetésére szólított, hogy "folytatódhasson a támadás" a terrorizmus ellen és hogy továbbra is az Egyesült Államoké legyen a világ legerősebb hadserege.

A pénz az esélyesekhez vonzódik

Obama emellett még beszélt a demokráciaépítésről, a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozásáról és arról is, hogy az Egyesült Államoknak vitális érdekei érvényesítésében joga van akár egyoldalúan is cselekedni. Ez mind zene a neokonzervatív füleknek. "Obama a remény üzenetét hozta el az országnak" - írta Kagan.

Persze nem csak Obama szerzett republikánus támogatókat. Mivel a 2008-as választásokat a várakozások szerint a demokraták nyerik, a hagyományosan republikánus Wall Street is kezd átpártolni hozzájuk. De ők pillanatnyilag a demokrata elnökjelöltségre Obamánál esélyesebbnek tűnő Hillary Clinton mögé sorakoztak fel. Ugyanakkor Clintonné szálka a republikánus választók szemében, míg Obama - mint megnyilatkozásai is mutatják - tud olyat mondani, amivel megnyerheti magának őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!