Sára, Márió
2 °C
6 °C

Terroristák kezére kerülhetett az Angolában eltűnt Boeing

2003.07.08. 11:58
Újra látták azt a Boeing-727-es repülőgépet, amit májusban loptak el egy angolai repülőtérről. A gépet legutóbb egy guineai repülőtéren látták, átfestett azonosító jelzéssel.
Június végén Conakryban újból látták azt a Boeing-727-es repülőgépet, amely május 25-én a luandai repülőtérről tűnt el. Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy a gépet esetleg terroristák használják fel céljaikra.

Akárki is, de befolyásos barátai vannak

A repülőgépet június 28-án egy kanadai pilóta, Bob Strother vette észre a guineai főváros repülőterén, azóta azonban - írta hétfőn a The Guardian című brit lap - újból nyoma veszett. A gépet Strother szerint átfestették és Guineában új azonosító jelzéssel (3XGOM) látták el. Korábbi azonosító jelzésének (N844AA) több betűje még most is jól látható. A Boeinget az utóbbi időben szállítógéppé alakították át, egy nyugat-afrikai illetőségű libanoni üzletember tulajdona és arra használják, hogy árút szállítson Bejrút és Conakry között.

"Semmi kétség sem férhet hozzá, hogy ugyanarról a repülőgépről van szó. A régi azonosító jelzés jól látható. Bárki legyen is a tulajdonosa, befolyásos barátokkal rendelkezhet, ha két nap alatt el tudta intézni a gép nyilvántartásba vételének megváltoztatását, mivel rendes körülmények között ez két hónapig is eltart" - jelentette ki a kanadai pilóta a brit lapnak nyilatkozva.

Egy évig mozdulatlanul

Az Egyesült Államok június 18-án közölte, hogy több afrikai országgal együtt részt vesz a Boeing-727-es felkutatásában, mivel egyes felelős amerikai személyiségek tartanak tőle, hogy a gép terrorista csoportok kezére kerülhetett. A repülőgépet annak idején az Airangol angol társaság bérelte és a luandai repülőtéren vesztegelt, mivel számos szabálytalanság miatt nem kapott engedélyt az angolai légtér átrepülésére.

A Boeing egy évig ott állt mozdulatlanul az angolai repülőtéren, aztán májusban egyszer csak engedély nélkül, üresen felszállt, pilótafülkéjében "egy fehér emberrel", amint ezt a repülőtér egyik alkalmazottja tanúsította.