Bojkottálta a sajtó a kormányülést

2008.04.23. 19:59
Földre tett kamerákról, néma mikrofonokról tudósított a kormányülés apropóján a francia média. Ugyanis a miniszterekre várakozó újságírókat most először egy szalagkorláttal rekkentették el a távozó miniszterektől. A zsurnaliszták azonban besértődtek, és semmit nem kérdeztek a távozó miniszterektől, sőt a tárcavezetők viccelődésére is némaság volt a válasz.

A francia elnöki hivatalban jelenlévő valamennyi újságíró földre helyezett kamerákkal, mikrofonokkal és diktafonokkal némán fogadta szerdán a kormánytagokat, majd bojkottálta a kormányszóvivő sajtótájékoztatóját, így tiltakozva az ellen, hogy az Elysée-palota korlátozta a sajtónak a kormányülést követő munkáját.

A bevett6 gyakorlat szerint az ülésről távozó minisztereket az Elysée-palota udvarán nagy hangzavar közepette üldözik az egymást lökdöső újságírók. Hogy ezt elkerüljék, az elnöki hivatal, most először egy kötelet feszített ki az udvar egyik felére, és e mögé terelte a sajtó képviselőit, akik erre sztrájkkal fenyegetőztek.

A zsurnaliszták elégedetlenkedése miatt ugyan a "karantént" valamivel megnagyobbította a biztonsági szolgálat, de az újságíróknak továbbra sem engedélyezték, hogy elhagyják a körbekerített részt. Ekkor döntöttek úgy, hogy a kamerákat, mikrofonokat, diktafonokat és minden egyéb munkaeszközüket a kötél elé a földre helyezik, és nem tudósítanak a kormányülésről.

"Na, mi van? Senki nem kérdez? Akkor most nekünk kell önöket kérdezni?" - viccelődött a kérdezők rohamához szokott Christine Lagarde gazdasági miniszter, majd némi tanácstalan toporság után mosolyogva szállt be szolgálati gépkocsijába a France 2 közszolgálati televízió híradójának tudósítása szerint. A köztévé is csak az újságírók bojkottjáról számolt be, a minisztereknek nem adott lehetőséget a megszólalásra.

Jean-Louis Perez, a Capa ügynökség újságírója a France Info hírrádióban elmondta: az Elysée-palota hagyományosan az a hely, ahol minden újságíró közel mehet a miniszterekhez és feltehet bármilyen kérdést, aztán a kormánytagok eldöntik, hogy válaszolnak-e. A karanténba zárást követően a bojkottról egy pillanat alatt egyhangúlag döntöttek a jelenlévők, hogy így jelezzék, nem egyszerű mikrofonállványok.  • Bérelnék
  • Bankszámla