Valér
4 °C
8 °C

A bolgár szocialisták bejelentették választási győzelmüket

2005.06.25. 23:22
Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) szombaton bejelentette, hogy győzelmet aratott a parlamenti választásokon az eddig kormányzó jobbközép Nemzeti Mozgalom felett.
"Megszereztük a legtöbb választó bizalmát" - közölte a szófiai kultúrpalotában rendezett nemzetközi sajtóértekezleten Szergej Sztanisev, a BSZP vezetője.

Az egykori kommunista párt utódpártja a különböző exit poll-adatok szerint a szavazatok 30,7-32,1 százalékát nyerte el, míg az eddigi kormánypárt, Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök Nemzeti Mozgalma kénytelen beérni a szavazatok 19,5-21,1 százalékával.

A szavazatok 82,2 százalékának megszámlálása után továbbra is az ellenzék vezet - közölte vasárnap hajnalban a központi választási bizottság. A szombaton lezajlott parlamenti választások nyomán a Bolgár Szocialista Párt vezette Koalíció Bulgáriáért 31,6 százalékos eredményt ért el, szemben Szimeon Szakszkoburggotszki miniszterelnök jobbközép Nemzeti Mozgalmának 20,67 százalékával. Harmadik helyen a török kisebbség pártja, a jelenlegi kormánykoalíció részét képező Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPS) áll 10,3 százalékkal.

Rumen Petkov, a BSZP elnökhelyettese szerint az eredmény nem kielégítő. Ha ugyanis ezek az adatok megerősítést nyernek, a bolgár szocialisták nem lesznek képesek önállóan kormányt alakítani, s koalícióra kényszerülnek valamelyik párttal.

Elemzők egy balközép koalíció lehetőségét vetítik előre, azzal, hogy a legvalószínűbb koalíciós társ a török kisebbség pártja, az eddigi kormánykoalíció részét képező Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért, és az új koalícióhoz csatlakozhat még néhány képviselő más pártokból is.

A szocialisták nem zárták ki a nagykoalíció lehetőségét sem az eddigi kormánypártok részvételével, de Szakszkoburggotszki már korábban világossá tette, hogy nem csatlakozik olyan koalícióhoz, amelynek nem ő a vezetője. Elemzők azonban azt is lehetségesnek tartják, hogy pártja más szerepet - például az államelnöki tisztséget - talál a jelenlegi miniszterelnök számára, és valaki más lép a helyébe.

Bolgár politikusok körében nagy nyugtalanságot váltott ki,hogy meglepően jól szerepelt a választásokon, és az első előrejelzések szerint 7-8 százalékos eredményt ért el a szélsőségesen nacionalista Roham párt, amely ezzel 20 helyet szerezhet a 240 tagú bolgár parlamentben.

Budapesten a kormánypárt nyert

A magyar fővárosban a II. Szimeon Nemzeti Mozgalom (a jelenlegi miniszterelnök Szimeon Szakszkoburggotszki pártja) kapta a legtöbb, összesen 84 voksot a 40. bolgár országgyűlési választásokon, mondta el Emil Gendov, a választási bizottság elnöke az MTI-nek szombaton este.

Tájékoztatása szerint a szavazás a Bolgár Kultúrház épületében zavartalanul zajlott le, összesen 228 bolgár állampolgár adta le szavazatát a magyar fővárosban.

Az összesítés szerint a második helyen Budapesten a Bolgár Szocialista Párt vezette Koalíció Bulgáriáért listája végzett 44 szavazattal. A Demokraták az Erős Bulgáriáért - az egykori miniszterelnök, Ivan Kosztov pártja 35, az Egyesült Demokratikus Erők koalíciója 23 voksot szerzett. Az ATAK (Roham) nevű párt 19 szavazatot gyűjtött, mondta a választási bizottság elnöke.