Piroska
-1 °C
5 °C

Katonai beavatkozást sürget Iránban John Bolton

2007.06.27. 16:17
Az Irán elleni szankciók bevezetése nemcsak nem hatékony, de veszélyes is, a diplomáciai egyeztetések pedig Iránnak segítenek, mert az atomfegyver gyártásához még időre van szükségük, fejtette ki John Bolton, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, a Bush-adminisztráció volt külügyminiszter-helyettese. Bolton a Jerusalem Postnak adott interjújában elmondta azt is, hogy az iráni atomválság félrekezelése volt az egyik indok, amiért távozott a kormányból. A diplomata beszólt Európának is.

A szankciók bevezetése és a diplomácia kudarcot vallottak, talán már túl késő van ahhoz is, hogy az iráni ellenzék hatékony lépéseket tegyen az iszlámista rezsim hatalmának megdöntésére. Így csak katonai beavatkozással lehet megakadályozni Iránt, hogy nukleáris fegyvert gyártson, jelentette ki John Bolton, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete a Jerusalem Postnak adott interjújában.

A szankciók kudarcot vallottak

Bolton szerint még ennél is rosszabb, hogy a Bush-adminisztráció nem ismeri fel, a kérdésben sürgősen döntést kell hozni, hiszen egyre szűkülnek a lehetőségek: egy belülről induló, vagy végső esetben egy külső katonai beavatkozással történő hatalomváltásra van szükség. Ehhez képest Bush még mindig ragaszkodik ahhoz a veszélyes és félrevezető állásponthoz, hogy szankciók bevezetésével lehet jutni valamire, véli a diplomata.

Bolton egy nappal azután fejtette ki álláspontját, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette, Irán kérésére küldöttség utazik Teheránba, hogy közös tervet dolgozzanak ki, amivel eloszlathatják a nukleáris programjuk körüli gyanút, azaz hogy az urándúsítás polgári célokat és nem katonai célokat szolgál. Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló hétvégén találkozott Mohamed el-Baradei NAÜ-főigazgatóval, valamint tárgyalt Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A diplomácia Iránnak segít

Bolton mégis lesújtó kritikát fogalmazott meg a Teheránnal folytatott diplomáciai egyeztetésekről, szerinte ugyanis ezek az iráni rezsim céljait szolgálják. „Az európaiak és az amerikaiak szemlélete túl azon, hogy kudarcra van ítélve, még veszélyes is. Irán a tárgyalásokból azt nyeri, amire szüksége van, egyre több időt” – mondta.

„Eljátszadoztunk négy évet, miközben Európa arról győzködte Iránt, mondjon le önként atomprogramjáról. Irán ez alatt a négy év alatt tökéletesen elsajátította az urándúsítás módszerét, és már az atomfegyver gyártásán munkálkodik. Elvesztegettünk négy évet a gondatlan európai diplomáciára, a lehetőségeink már nagyon korlátozottak” – véli Bolton.

Meg kell buktatni az iráni rezsimet

A diplomata határozottan kijelentette, hogy a diplomácia és a szankciók kudarcot vallottak, ezért azt kell megnézni, hogyan lehet megbuktatni a jelenlegi rezsimet, és beiktatni egy újat, amelyik nem folytat nukleáris tevékenységet, vagy a másik, végső esetben katonai erőt kell bevetni. Figyelmeztetésül hozzátette, hogy az első lehetőség nem feltétlenül megvalósítható, bár szerinte a rezsim alkalmasabb arra, hogy belülről döntsék meg, mint azt bárki gondolná, azonban a folyamat több időt vehet igénybe annál, mint ami rendelkezésre áll.

Bolton sajnálatára a Bush-adminisztráció még mindig ragaszkodik ahhoz az üres eszméhez, hogy szankciókkal el tudnak érni valamit, azzal együtt is, hogy az ENSZ szankciókról szóló döntései tele vannak kibúvókkal. „Az Egyesült Államok még mindig szankciók bevezetésére keres megoldást, Solana pedig továbbra is hajszolja a diplomáciai kiutat” – fogalmazott a diplomata.

Condi túlsúlyos a külpolitikában

Bolton kitért arra is, hogy a Bush-adminisztráció ma nem ugyanolyan erős, mint három évvel ezelőtt volt, melynek oka szerinte a külügyminisztérium és a külpolitika túlzott dominanciája. „A külügyminisztérium Iránnal való kapcsolataiban átvette az európai módszert, minden egyéb véleményt pedig elhallgattattak” – mondta. Hozzátette, hogy Condoleezza Rice elsöprő túlsúlyt képvisel az amerikai külpolitikában.

Bolton 2001 és 2005 között külügyminiszter-helyettes volt, majd 2006 decemberéig egy éven keresztül ő töltötte be az Egyesült Államok ENSZ nagykövetének pozícióját. A Jerusalem Postnak adott interjújában kijelentette, hogy az iráni atomválság félrekezelése volt az egyik indok, amiért távozott a Bush-adminisztrációból. „Úgy éreztem, csak nézzük, ahogy Európa játszadozik, amíg Róma leég. És még mindig játszadozik” – fogalmazott.