Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bombariadó a lengyel miniszterelnök gépén

2008.03.10. 11:18
Bombariadó miatt a levegőben és landolás után is át kellett vizsgálni a Donald Tusk lengyel kormányfőt szállító New York-i menetrend szerinti járatot. A riasztás vaklármának bizonyult, de a történtek miatt késett a lengyel delegáció amerikai programja.

A lengyel miniszterelnök és Radoslaw Sikorski külügyminiszter, illetve kíséretük szombaton indult útnak Varsóból, takarékossági okokból a LOT lengyel légitársaság menetrend szerinti járatával.

A lengyel kormányőrség hétfőn tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy amikor a gép már a levegőben volt, ismeretlen telefonáló (aki az al-Kaida terrorszervezet tagjaként mutatkozott be) közölte a LOT New York-i kirendeltségével, hogy a fedélzeten hatkilogrammos pokolgép van elhelyezve.

A riasztás után a miniszterelnök testőrsége átkutatta az óceán felett repülő gépet, de nem talált semmit. Landoláskor a New York-i repülőtér leszállópályáját rendőrök és tűzoltókocsik vették körül. A földön ismét átkutatták a gépet, de eredménytelen volt a második vizsgálat is. A biztonsági intézkedések miatt Donald Tusk és kísérete negyvenperces késéssel kezdte meg amerikai programját.

Lengyel elemzők szerint az incidens miatt vélhetően komoly kiigazításra kerül sor a lengyel kormány gazdasági programjában, a miniszterelnök pedig útjai során kénytelen lesz igénybe venni a TU-154-es orosz gyártmányú kormánygépet.

Donald Tusk hétfőn kezdődő washingtoni látogatása során tárgyalni fog George Bush amerikai elnökkel. Reményei szerint a találkozó áttörést hoz az amerikai rakétaelhárító pajzs lengyelországi telepítéséről szóló, megfeneklett tárgyalásokon. Tusk washingtoni látogatásán valószínűleg szó lesz a NATO afganisztáni szerepvállalásról is.