Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Bombariadó a lengyel miniszterelnök gépén

2008.03.10. 11:18
Bombariadó miatt a levegőben és landolás után is át kellett vizsgálni a Donald Tusk lengyel kormányfőt szállító New York-i menetrend szerinti járatot. A riasztás vaklármának bizonyult, de a történtek miatt késett a lengyel delegáció amerikai programja.

A lengyel miniszterelnök és Radoslaw Sikorski külügyminiszter, illetve kíséretük szombaton indult útnak Varsóból, takarékossági okokból a LOT lengyel légitársaság menetrend szerinti járatával.

A lengyel kormányőrség hétfőn tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy amikor a gép már a levegőben volt, ismeretlen telefonáló (aki az al-Kaida terrorszervezet tagjaként mutatkozott be) közölte a LOT New York-i kirendeltségével, hogy a fedélzeten hatkilogrammos pokolgép van elhelyezve.

A riasztás után a miniszterelnök testőrsége átkutatta az óceán felett repülő gépet, de nem talált semmit. Landoláskor a New York-i repülőtér leszállópályáját rendőrök és tűzoltókocsik vették körül. A földön ismét átkutatták a gépet, de eredménytelen volt a második vizsgálat is. A biztonsági intézkedések miatt Donald Tusk és kísérete negyvenperces késéssel kezdte meg amerikai programját.

Lengyel elemzők szerint az incidens miatt vélhetően komoly kiigazításra kerül sor a lengyel kormány gazdasági programjában, a miniszterelnök pedig útjai során kénytelen lesz igénybe venni a TU-154-es orosz gyártmányú kormánygépet.

Donald Tusk hétfőn kezdődő washingtoni látogatása során tárgyalni fog George Bush amerikai elnökkel. Reményei szerint a találkozó áttörést hoz az amerikai rakétaelhárító pajzs lengyelországi telepítéséről szóló, megfeneklett tárgyalásokon. Tusk washingtoni látogatásán valószínűleg szó lesz a NATO afganisztáni szerepvállalásról is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!